Geldvoorelkaar

1.000 euro investeren in crowdfunding kost gemiddeld 20 euro

Uit onderzoek van Crowdfundmarkt blijkt dat een investeerder in crowdfunding gemiddeld 20 euro afdraagt aan een crowdfundingplatform. Vier van de negentien onderzochte aanbieders van crowdfundingprojecten brengt geen kosten direct bij de investeerder in rekening.

Het onderzoek wijst uit dat de kosten voor een investeerder behoorlijk uiteen lopen per platform. De impact op het werkelijk rendement voor een investeerder hangt af van het moment van innen van de kosten. Het werkelijke rendement voor een investeerder kan circa 1% lager uitvallen dan de aangeboden rente. Gemiddeld bieden ondernemers 8,5% rente op crowdfundingleningen in Nederland.

Wat kost € 1.000 investeren bij de grote crowdfundingplatformen?

Bovenstaande kosten per crowdfundingplatform zijn gebaseerd op een investering van € 1.000 in een lening van 60 maanden op basis van maandelijkse aflossing. Bij de crowdfundingplatformen waarbij de kosten over de looptijd afhankelijk zijn van het openstaande bedrag is het meest voorkomende aflossingstype gekozen (lineair of annuïtair) om de berekening te maken.

Bij een aantal crowdfundingplatformen er is een staffel van toepassing qua investeringskosten. Bij Duurzaaminvesteren zijn de kosten voor een investeerder lager bij projecten met een looptijd onder 60 maanden. KapitaalOpMaat en Collin Crowdfund hebben loyaliteitsprogramma’s waardoor de kosten per investering dalen naarmate men meer investeert.

Het werkelijke rendement op een crowdfundinginvestering hangt niet alleen af van de kosten van een crowdfundingplatform. Crowdfundmarkt zette al eerder de belangrijkste factoren die het rendement beïnvloeden op een rij.

Gerelateerde berichten