Geldvoorelkaar

Netto rendement crowdfunding daalt fors in vierde kwartaal

Het netto rendement voor investeerders in crowdfunding is, na aftrek van afboekingen/defaults en kosten, in het vierde kwartaal fors gedaald van 5,1% naar 4,5%. Dit blijkt uit de laatste cijfers van www.crowdfundmarkt.nl.

In de berekening van Crowdfundmarkt wordt uitgegaan van één investering per crowdfundingplatform voor een gelijk bedrag en op basis van de gemiddelde aangeboden rente en het totale netto rendement van het platform. Ieder crowdfundingplatform telt dus even zwaar mee in de berekening.

De sterke daling is het gevolg van enkele defaults bij de wat kleinere platformen All4funding (netto rendement op portefeuille: van 7,0% naar 1,2%) en Investormatch (netto rendement op portefeuille: van 5,0% naar 2,9%). De inhoud van een individuele investeringsportefeuille bepaalt uiteindelijk het netto rendement van een investeerder.

Van de huidige verstrekte crowdfundingleningen is nu meer dan 42% afgelost. De verwachting is dat het aantal afboekingen/defaults zal stijgen naarmate de leningportefeuilles volwassener worden. Hierdoor zal ook het netto rendement van een investeerder verder dalen.

Crowdfundmarkt brengt sinds 2015 de Nederlandse markt van crowdfundingprojecten in beeld. Het onderzoeksbureau volgt hierbij het register crowdfundingplatformen van het de AFM.

Bron: Crowdfundmarkt Analytics

Gerelateerde berichten