Hulp nodig bij uw zakelijke financiering?
  

Logo

Adviseurs verschillen in kennis van mkb-financieringen image
Details

Adviseurs verschillen in kennis van mkb-financieringen

De rol van advies in mkb-financiering is cruciaal, omdat twee van de drie ondernemers in Nederland gebruik maakt van extern financieel advies. Hoe goed zijn adviseurs op de hoogte van nieuwe financieringsvormen en het combineren daarvan? In deze tijd van andere en nieuwe vormen van financiering, zijn vier soorten financieel adviseurs met elkaar vergeleken: bankiers (71), accountants (43), MKB Kredietcoaches (12) en onafhankelijke financieringsadviseurs (40). Alle verschillen zijn statistisch getoetst, maar voorzichtigheid ten aanzien van de conclusies blijft geboden. Het gaat om relatief kleine groepen en niet meer dan 166 adviseurs. Het onderzoek is uitgevoerd ten behoeve van het SIA Raak Project Gestapeld Financieren, geleid door de Hogescholen van Amsterdam en Utrecht en de Crowdfundingshub. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met lector dr. Lex van Teeffelen, lex.vanteeffelen@hu.nl. In ons rapport zijn de uitkomsten uitgebreider en diepgaander beschreven dan in deze voorpublicatie. Daarin worden twee voorgelegde cases besproken, met wederom verschillen in de keuzes van adviseurs.

Eerste indrukken

Bankiers (blauw) lijken niet alleen meer bekend te zijn met financieringsvormen die zij zelf verstrekken. Meer dan andere adviseurs lijkt hun voorkeur uit te gaan naar eigen bancaire financieringsvormen, zoals een banklening, een rekening courant of leasing. Hoe hoger de score, hoe vaker de adviseur de financieringsvorm adviseert. De sterretjes geven statisch significante verschillen weer. Verder is te zien dat accountants (grijs) de meeste financieringsvormen minder vaak aanraden dan de andere adviseurs. Een verklaring hiervoor kan zijn dat accountants (grijs) minder kennis lijken te hebben van een flink aantal financieringsvormen dan de andere adviseurs. Het betreft onder meer de verschillende vormen van risicokapitaal, crowdfunding en factoring. Ook weten accountants minder af van gestapeld financieren. Een hogere score duidt op meer kennis. De sterretjes geven significante verschillen tussen de adviseurs aan. Opvallend is dat MKB Kredietcoaches (geel) – zelf ook accountants - in kennis, advies en keuzes van financiering meer overeenkomen met bankiers en zelfstandig financieel adviseurs. Dit houdt vermoedelijk verband met de uitgebreide financieringsopleiding die zij hebben gevolgd om zich als kredietcoach te certificeren.

Lees hier het uitgebreide rapport met grafieken en toelichting

Met dank aan de Koninklijke NBA, Spotcap, Rabobank en MKB Kredietcoach voor hun deelname. Bron: https://www.linkedin.com/pulse/adviseurs-verschillen-kennis-van-en-keuzes-bij-lex-van-teeffelen/
Ondernemer?
Financieringvinden.nl vindt de meest geschikte adviseur voor uw financiering.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 8,00%

€0 / €140.000

Horecacrowdfunding

Lening - 5,00%

€400.000 / €500.000

Lendahand

Lening - 6,50%

€0 / €695.000

Geldvoorelkaar

Lening - 6,50%

€344.214 / €435.714

Kapitaalopmaat

Lening - 5,00%

€312.000 / €390.000

Geldvoorelkaar

Lening - 3,00%

€32.800 / €41.000

Lendahand

Lening - 5,00%

€89.652 / €298.841

Kapitaalopmaat