Hulp nodig bij uw zakelijke financiering?
  

Logo

Afboekingen op crowdfundingleningen richting 5,5% image
Details

Afboekingen op crowdfundingleningen richting 5,5%

Crowdfundingplatformen worden steeds transparanter over de performance van hun leningportefeuilles concludeerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van een self-assessment door 47 platformen. Uit een nieuwe analyse door Crowdfundmarkt blijkt dat het gemiddelde percentage afboekingen op leningportefeuilles wel eens richting de 5,5% zou kunnen gaan. Eerder onderzoek toonde al aan dat het gemiddelde netto rendement van een crowdfundingplatform daalt naarmate een portefeuille volwassener wordt. Hierdoor is het lastig de performance van crowdfundingplatformen met elkaar te vergelijken. In de recente studie van Crowdfundmarkt wordt het % afboekt (als gevolg van een default / faillissement) afgezet tegen het % afgelost per aanbieder van crowdfundingprojecten. Hieruit blijkt dat het gemiddelde percentage afboekingen op Nederlandse crowdfundingleningen uitkomt op 5,5% als de huidige trend gevolgd wordt. Tevens komt naar voren dat er behoorlijke verschillen ontstaan tussen de crowdfundingplatformen onderling. Hierbij moet wel nog een aantal kanttekeningen geplaatst worden:

  • nog niet elke crowdfundingplatform gebruikt dezelfde definitie van afboeking, eind 2017 heeft de AFM aanbevelingen gepresenteerd waar nog niet elke platform zich aan houdt
  • aangeboden rentes verschillen per platform; hoger risico kan gecompenseerd worden door hogere aangeboden rente
  • recovery percentages (hoeveel wordt uiteindelijk nog geïncasseerd bij een faillissement?) verschillen per crowdfundingplatform

Crowdfundmarkt

In Nederland is Crowdfundmarkt al sinds 2015 actief. In een periode van 4 jaar is Crowdfundmarkt uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van crowdfunding. Elke dag wordt het actuele aanbod crowdfundingprojecten gepresenteerd van alle AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen en op basis van Crowdfundmarkt Analytics is real-time de markt te volgen.
Ondernemer?
Financieringvinden.nl vindt de meest geschikte adviseur voor uw financiering.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 8,00%

€0 / €140.000

Horecacrowdfunding

Lening - 4,00%

€280.000 / €350.000

Lendahand

Lening - 6,50%

€344.214 / €435.714

Kapitaalopmaat

Lening - 3,00%

€32.800 / €41.000

Lendahand

Lening - 5,00%

€312.000 / €390.000

Geldvoorelkaar

Lening - 5,00%

€89.652 / €298.841

Kapitaalopmaat