4 dingen om op te letten als je gaat beleggen in groeibedrijven

Grijs haar, een pak en een goed gevulde bankrekening. Zo zag het gemiddelde beleggersprofiel er lange tijd uit. En om je geld te laten renderen, was je vooral aangewezen op de grote namen uit het Nederlandse bedrijfsleven, merken met een eigen beurskoers.

Hoe anders is dat vandaag de dag. Heel wat jonge mensen handelen al volop in crypto’s en crowdfunding heeft aantrekkingskracht op zo ongeveer alle leeftijden. Ook NPEX, een beurs voor mkb-bedrijven, ziet een duidelijke verschuiving optreden. Langzaam maar zeker ontdekken steeds meer twintigers en dertigers deze investeringsroute waarbij je door middel van verhandelbare obligaties in bedrijven belegt.

Ben je nog redelijk nieuw in dit domein? Neem dan niet halsoverkop allerlei vergaande beslissingen. Doe je huiswerk en stel jezelf van tevoren een aantal belangrijke vragen. En stap je eenmaal ergens aan boord, houd daarbij dan in ieder geval rekening met deze vier aspecten.

1. Spreid je kansen

Deze tip gaat in veel gevallen op, dus ook voor mensen die net beginnen met investeren of beleggen. Het kan natuurlijk zijn dat je een grenzeloos vertrouwen hebt in één bepaald bedrijf, maar 100 procent garantie op een mooi rendement is er nooit. Niemand kan immers de toekomst voorspellen. En daarom: doe wat ook ervaren beleggers doen. Stel een mandje samen waarin je in meerdere ondernemingen investeert.

2. Kies een doel dat bij je past

Handelen in cryptomunten is leuk voor de liefhebber. Toch kleven er ook nadelen aan. De koers schommelt vaak alle kanten op en om nou te zeggen dat je op deze manier de wereld een beetje mooier maakt? Niet echt toch? Dat kan wel wanneer je in groeibedrijven investeert.

Als je dit belangrijk vindt, is het zeker zinvol om hier bij stil te staan. Ga je bijvoorbeeld voor groene energie? Vind je beter onderwijs belangrijk? Hecht je juist veel waarde aan de bestrijding van armoede in de wereld? Of wil je bijdragen aan innovatie en werkgelegenheid in Nederland? Investeer dan in bedrijven die aansluiten bij dit soort doelstellingen. Via het geld dat jij investeert, kan de onderneming mooie dingen realiseren en zo draag je indirect bij aan een betere wereld.

3. Stel je risicoprofiel vast

Iets anders om rekening mee te houden is je eigen risicoprofiel. Stel dat ‘zoveel mogelijk zekerheid’ het beste aansluit bij jou als persoon. Kies dan bij voorkeur voor bedrijven met een lang track-record, een goed te voorspellen omzet en activiteiten in een stabiele markt.

Vind je het daarentegen geen probleem om veel risico te lopen? Dan passen bijvoorbeeld startups meer in jouw profiel. Zij hebben meestal nauwelijks eigen vermogen en een omzet die zich de komende jaren moeilijk laat voorspellen. De kans dat het misgaat (en je je omzet kwijt bent) is hiermee een stuk groter. Daar tegenover staat mogelijk een hoger rendement.

4. Doe actief onderzoek

Op sommige crowdfunding-platformen kom je veel wervende teksten tegen over baanbrekende producten en aantrekkelijke rendementen. Bedenk goed dat het marketeers van de betreffende bedrijven zijn die dit hebben opgeschreven.

Doe daarom ook zelf actief onderzoek naar het bedrijf waarin je wilt investeren. Dat kan bijvoorbeeld door het nieuws over de onderneming te volgen of eerdere jaarverslagen door te spitten. Ook verschaffen de meeste investeerdersplatformen een zogeheten Informatie Memorandum, met daarin alle ins en outs over de onderneming.

NPEX organiseert daarnaast nog (digitale) bijeenkomsten voor beleggers. Als potentiële investeerder kun je zo rechtstreeks in contact treden met de CEO van een onderneming. Deze bijeenkomsten worden per kwartaal, per zes maanden of per jaar georganiseerd.

Maak je eigen beleggingskeuzes

Waar je ook voor kiest om in te beleggen, doe het weloverwogen. Bedenk wat je zelf belangrijk vindt en lees je goed in. Wanneer je met jouw belegging de wereld een beetje mooier wilt maken én de Nederlandse economie vooruit wilt helpen, vind je bij NPEX bijvoorbeeld veel informatie over verschillende projecten waarin je kunt beleggen. En je kunt daar ook met een relatief klein bedrag starten om het uit te proberen.

Bron: MTSprout.nl

Bron: Sprout

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten