Zelf op zoek naar financiering?
  

Logo

Funding Circle stopt per direct in Nederland en Duitsland image
Details

Funding Circle stopt per direct in Nederland en Duitsland

Online lener Funding Circle trekt zich per direct terug uit Nederland en Duitsland. Daarmee verdwijnt de grootste alternatieve financier van de Nederlandse markt. Het Britse beursgenoteerde bedrijf verstrekte hier voor ongeveer €220 mln aan leningen. Funding Circle zal bestaande leningen nog blijven afhandelen, maar geen nieuwe meer aangaan. Het personeel in Nederland en Duitsland is donderdag van het besluit op de hoogte gesteld. Voor hen is collectief ontslag aangevraagd. De beslissing om te stoppen heeft geen gevolgen voor het moederbedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Het Britse leenbedrijf verstrekte inNederland leningen aan 4800 bedrijven met een totale omvang van €220 mln. Hiervan stond op 31 december 2018 nog €130 mln open. Funding Circle is opgezet als een soort crowdfunder, toen het aantal verstrekte leningen steeg, trok het bedrijf ook steeds meer institutioneel kapitaal aan. Aegon stak bijvoorbeeld in 2017 €175 miljoen in het Britse leenbedrijf. In april van dit vorig jaar zegde de Europese Investeringsbank €100 mln toe voor de Nederlandse en Duitse markt.

Uitloop

Het bedrijf werd gezien als de oplossing tegen de verminderdeinvesteringsbereidheid van banken. Met slimme algoritmes, het gebruik van data en machineleren zou het bedrijf beter in staat zijn om risico's in te schatten dan de banken. Het aantal gevallen vanwanbetaling was relatief laag, maar de marges waren dat ook. Funding Circle Nederland groeide in de ogen van het moederbedrijf niet snel genoeg om de hoge kosten te verantwoorden. Volgens de woordvoerder van het bedrijf waren Nederland en Duitsland verantwoordelijk voor 8% van de omzet. In Amsterdam werkten bijna vijftig man in Berlijn zo'n 75, een klein deel kan zijn baan behouden. Funding Circle wil namelijk in Nederland nog wel verder als een marktplaats waar bemiddeld wordt tussen mkb en financier.

Aandeelhoudersdruk

Hoewel Funding Circle vooropliep bij het nieuwe lenen, wist het bedrijf beleggers nooit te overtuigen. Sinds de beursgang in 2018 kwam Funding CircleFCH£p46,00-23,97% niet meer boven de introductieprijs van 460 pence uit. Het is een publiek geheim dat oprichter Samir Desai onder grote druk van aandeelhouders stond om het resultaat te verbeteren. Het sluiten van de activiteiten in Nederland en Duitsland zou daaraan bij moeten dragen. 'Er is maar één ding dat indruk maakt op aandeelhouders en dat is mensen ontslaan en activiteiten in andere landen beëindigen', zegt een ingewijde op basis van anonimiteit. De woordvoerder stelt: 'We verwachten dat het overschakelen naar het nieuwe model in Nederland en Duitsland de winstgevende groei van het bedrijf zal versnellen.'

Verliezen lopen op

Donderdag presenteerde Funding Circle zijn jaarcijfers. Het verlies liep vorig jaar op naar £85 mln, van £50 mln in het jaar ervoor. Het beëindigen van de activiteiten in Nederland en Duitsland brengt £34,3 mln aan kosten met zich mee. De omzet steeg met 18% naar £167,4 mln. De operationele kosten stegen met ongeveer een vijfde tot £252 mln door een stijging van de uitgaven aan marketing. Dat laatste is een probleem voor veel peer-to-peer-leners. Deze bedrijven hebben geen historie en geen gevestigde naam in de sector. Om mkb'ers naar hun platformen te lokken geven ze grote bedragen uit aan promotie. Met dergelijke uitgaven worden veel van de voordelen van het efficiënte leenproces tenietgedaan. Bron: FD.nl
Ondernemer?
Crowdfundscout geeft u binnen één minuut advies over welk crowdfundingplatform het beste past bij uw financieringsaanvraag.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 7,50%

€131.200 / €160.000

Waardevoorjegeld

Lening - 3,00%

€21.240 / €26.550

Lendahand

Lening - 8,00%

€11.188 / €74.588

Kapitaalopmaat

Lening - 5,10%

€7.000 / €35.000

Lenderspender

Lening - 6,00%

€80.290 / €217.000

Geldvoorelkaar

Lening - 3,00%

€24.520 / €30.650

Lendahand

Lening - 5,00%

€76.467 / €246.667

Kapitaalopmaat

Lening - 6,00%

€347.900 / €490.000

Geldvoorelkaar