Zelf geld lenen via crowdfunding?
  

Logo

Investeerder vangt bot in zaak over mislukt crowdfundingproject image
Details

Investeerder vangt bot in zaak over mislukt crowdfundingproject

Mag een belegger op het boekenonderzoek en de gestelde zekerheden bij een crowdfundbelegging vertrouwen? Nee, zegt de rechtbank van Zeeland-West-Brabant. Een investeerder die bewust kiest voor extra risico moet niet zeuren als het misgaat. Crowdfunding, oftewel het ophalen van investeringsgeld bij het publiek, is een kleine, maar groeiende sector. In Nederland stegen de beleggingen van €14 mln in 2012 naar €329 mln vorig jaar, aldus Crowdfundingcijfers.nl. Dit jaar staat de teller na één kwartaal op meer dan €100 mln. Nu de sector langzaam volwassen wordt, nemen ook de ongelukken toe. Niet iedere investering haalt de eindstreep en het aantal wanbetalingen stijgt. De rekening is voor de belegger.

Rechtszaak

Chris Vuijk, een actieve investeerder in crowdfundingprojecten, is een van hen. Hij voelt zich opgelicht door het platform Collin Crowdfund en spande een rechtszaak aan. Voor zover bekend is het voor het eerst dat een boze investeerder dat doet. Doorgaans leggen crowdfunders enkele duizenden euro's in en bij mislukking van het project loont een gang naar de rechter niet. Maar voor Vuijk telt het principe. In 2014 werd er via een kredietronde op het platform Collin Crowdfund door 63 investeerders €200.000 overgemaakt aan VacuMedical B.V. - een kliniek voor arm- en beenklachten als gevolg van vaatproblemen. Dat de kredietvrager persoonlijk borg stond voor €150.000 zorgde voor extra vertrouwen. Binnen 22 dagen werd de kredietaanvraag volgeschreven. De persoonlijke garantie en de royale rentevergoeding van 8% trok investeerders over de streep.

'Vals gevoel van veiligheid'

De geboden zekerheden waren op drijfzand gebaseerd, stelt Vuijk, die €5000 investeerde. 'Collin Crowdfund heeft een vals gevoel van veiligheid gecreëerd.' Zo zou Collin voor het aangaan van de lening geen BKR-registratie hebben opgevraagd. De aangifte Inkomstenbelasting was een jaar oud. En ook het Kadaster is niet geraadpleegd door het crowdfundplatform. Op het onderpand, de woning van de kredietvrager, lag al twee jaar gedeeltelijk beslag. Het kredietrisico was daardoor veel hoger dan waar beleggers op hadden gerekend. Dat had overigens geen invloed op de betaalmoraal van de kredietnemer. Lange tijd werd er keurig afbetaald. Tot 9 januari 2017. Toen stopten de betalingen opeens.

Failliet

VacuMedical kwam in de problemen en werd in juli 2018 failliet verklaard. Er kwam een schikkingsvoorstel van €15.000 om het restant van de lening à €94.000 af te kopen. Collin Crowdfund oordeelde dat er niks meer te halen was bij de ondernemer. Persoonlijk faillissement zou alleen maar extra kosten met zich meebrengen. Vuijk had toen ruim €2600 ontvangen van VacuMedical, iets meer dan de helft van zijn totale investering van €5000. Als een van de weinige investeerders weigert hij de schikking. 'Ze zijn akkoord gegaan op basis van een leugen.' Vuijk kent de sector goed. Via Collin Crowdfund investeerde de ondernemer over de afgelopen jaren €120.000 in verscheidende projecten. Hoewel hij toegeeft wel van een gokje te houden, zegt hij niet onbezonnen te zijn. 'Ook het crowdfundingplatform heeft zorgplicht. In principe moet je blind in kunnen stappen.'

'In de kinderschoenen'

Collin Crowdfund verweerde zich door te stellen dat deze investeringsronde speelde toen het platform pas een half jaar in bedrijf was. De sector stond nog in de kinderschoenen, Collin Crowdfund had nog nauwelijks ervaring met investeren en er was geen toezichtrechtelijke sturing van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De borg moest gezien worden als een 'morele borg'. 'Er golden op dat moment andere interne processen dan thans gelden', aldus Collin in zijn verweer. 'Vuijk kan geen rechten ontlenen aan huidige processen.' De rechtbank heeft bij zijn uitspraak nauwelijks gekeken naar uitgebreide pleitnota's van de twee partijen. 'Als ervan uit wordt gegaan dat Collin met betrekking tot de borgstelling niet aan zijn onderzoeks- en informatieplicht heeft voldaan, dan dient de vordering van Vuijk desondanks te worden afgewezen', aldus het rechtbankverslag. Vuijk is een ervaren investeerder met een voorliefde voor risicovolle investeringen en had beter moeten weten, oordeelt de rechter. Vuijk laat weten zich niet neer te leggen bij het oordeel van de rechter. 'Haastwerk', noemt hij de uitspraak. 'Dit was pas mijn tweede investering bij Collin.' Van een patroon is geen sprake, wil hij maar zeggen. De uitspraak heeft zijn strijdlust alleen maar verder aangewakkerd. Hij gaat in hoger beroep. Bron: FD.nl
Ondernemer?
Crowdfundscout geeft u binnen één minuut advies over welk crowdfundingplatform het beste past bij uw financieringsaanvraag.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Aandelen

€142.500 / €150.000

Symbid

Lening - 3,75%

€27.280 / €34.100

Lendahand

Lening - 5,30%

€109.200 / €520.000

Geldvoorelkaar

Lening - 5,10%

€7.000 / €35.000

Lenderspender

Lening - 9,00%

€122.200 / €130.000

Kapitaalopmaat

Aandelen

€51.200 / €80.000

Symbid

Lening - 7,50%

€227.618 / €291.818

Kapitaalopmaat