Zelf geld lenen via crowdfunding?
  

Logo

Nieuw: huis kopen met crowdfunding image
Details

Nieuw: huis kopen met crowdfunding

Crowdfunding wordt een steeds bekender fenomeen. Letterlijk betekent het ‘publieksfinanciering’. Sinds een aantal maanden kun je crowdfunding nu ook gebruiken als je geld wilt lenen voor de aankoop van een huis. Jungo is de eerste Nederlandse hypotheekverstrekker die op basis van crowdfunding hypotheken aanbiedt. De hypotheekadviseurs van Independer hebben deze al voor verschillende klanten geregeld. Marko Braam, één van onze adviseurs, vroegen we wat deze hypotheek zo anders maakt dan andere hypotheken.

Kun je in het kort uitleggen hoe zo’n crowdfunding-hypotheek werkt?

Marko: “Deze nieuwe hypotheek van Jungo bestaat uit twee delen. Voor 80% is het een ‘normale’ hypotheek, maar de bijzonderheid zit hem in die andere 20%. Dit deel kun je namelijk bij elkaar halen met crowdfunding. Hoe meer je met crowdfunding ophaalt, hoe lager je hypotheekrente wordt. Het ophalen van geld is makkelijker dan je misschien denkt. Jungo maakt op haar platform een campagne aan, zodat investeerders geld kunnen inleggen. Hier hoef je zelf helemaal niets voor te doen. Maar om je campagne een boost te geven kun je deze ook promoten bij bijvoorbeeld familie en vrienden. Afhankelijk van het bedrag dat zij inleggen en voor welke periode, kunnen zij een rendement krijgen dat een stuk hoger is dan je tegenwoordig op je spaarrekening krijgt!”

Is het risico van deze hypotheek niet heel groot?

“Nee hoor”, vervolgt Marko zijn verhaal. “Soms is het crowdfunding-deel al binnen een paar uur bij elkaar, maar het kan ook weleens een tot twee weken duren. Het ergste dat kan gebeuren is dat je niét de volledige 20% van je hypotheekbedrag bij elkaar krijgt met crowdfunding. Maar ook dan kan je hypotheek gewoon doorgaan. Het enige dat je dan misloopt is de korting op je hypotheekrente. In de meeste gevallen verloopt de crowdfunding trouwens gewoon goed. Investeerders weten Jungo al goed te vinden.”

Dat klinkt allemaal heel goed, zijn er dan echt geen haken en ogen?

“Dat valt best mee! Maar wat wel goed is om te weten, is dat je bij Jungo alleen een hypotheek kunt afsluiten voor een woning die 300 duizend euro of meer kost. Verder betaal je tijdens de looptijd maandelijks 30 euro aan beheerkosten aan Jungo. En sluit je na 30 april je hypotheek af bij Jungo? Dan betaal je aan hen ook 400 euro afsluitkosten. Maar toch kan deze hypotheek dan nog steeds rendabel voor je zijn.”

Wat kunnen mensen doen als ze geïnteresseerd zijn?

Marko: “Die helpen we graag verder! Het belangrijkst is dat een hypotheek goed bij je past. Daarom adviseren we je bij Independer van a tot z. Op basis van jouw persoonlijke situatie bekijken we wat je kunt lenen, en of deze hypotheek inderdaad de beste keuze voor je is. Op onze site bekijk je eenvoudig hoe dit werkt.” Bron: Independer.nl
Ondernemer?
Crowdfundscout geeft u binnen één minuut advies over welk crowdfundingplatform het beste past bij uw financieringsaanvraag.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 8,00%

€224.400 / €255.000

Collin Crowdfund

Lening - 7,50%

€64.636 / €143.636

Kapitaalopmaat

Lening - 5,50%

€39.650 / €65.000

Geldvoorelkaar

Lening - 5,10%

€7.000 / €35.000

Lenderspender

Lening - 3,50%

€0 / €17.900

Lendahand

Aandelen

€48.000 / €80.000

Symbid

Lening - 8,00%

€144.400 / €190.000

Collin Crowdfund