Hulp nodig bij uw zakelijke financiering?
  

Logo

AFM verleent vergunning aan nieuwe mkb-beurs image
Details

AFM verleent vergunning aan nieuwe mkb-beurs

Nxchange krijgt van het ministerie van Financiën toestemming om de markt op te gaan als alternatief beursplatform. De nieuwe effectenbeurs krijgt een volledige vergunning van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het beursplatform biedt ondernemers een alternatieve manier om buiten de bank om geld op te halen door het plaatsen van aandelen of obligaties. Nxchange functioneert in grote lijnen hetzelfde als de alternatieve mkb-beurs Npex, die sinds kort ook over zo'n zogeheten multilaterale handelsfaciliteit (mtf) beschikt.

Verschil met Npex

Het grootste verschil tussen de twee is dat Nxchange alleen de technologie levert en de handel zal faciliteren. Aangesloten partners, waaronder grote financiële instellingen en kredietverstrekkers, dragen kandidaten aan en introduceren ze bij investeerders uit hun netwerk. De verantwoordelijkheid voor het toezicht en naleving van wet- en regelgeving ligt bij de Amsterdammers. Kapitaalrondes hebben een omvang van tussen de €500.000 en €15 mln. 'Het gaat om bedrijven waar de bank al een relatie mee heeft', aldus Nxchange-oprichter Marleen Evertsz.

Bazel 4

Nieuwe kapitaaleisen, zoals geformuleerd in Bazel 4, maakt het financieren van ondernemers door banken een stuk ingewikkelder, vertelt ze. Velen van hen zoeken daarom naar alternatieven, zoals de samenwerking met crowdfunders, marktplaatsleners en alternatieve beursplatformen. Vaak gaat het om stapelfinanciering, een combinatie van bancaire financiering en alternatieve kredietverlening. Evertsz verwacht dat Bazel 4 haar platform een zetje in de rug zal geven. 'Kortlopende financiering wordt steeds meer de norm bij banken. Door de verhandelbaarheid van stukken op Nxchange kunnen ze ondernemers eenvoudiger ook langlopende financiering aanbieden, zoals het financieren van vastgoed.'

'Forse kapitaalrondes'

Concurrent Npex heeft tot op heden 32 financieringsrondes gefaciliteerd voor een totale waarde van ruim €66 mln. Evertsz verwacht op korte termijn van start te kunnen met drie tot vijf proposities. 'Het gaat om forse kapitaalrondes.' De eerste notering op de alternatieve beurs dateert al van april 2016. De fabrikant van laadpalen Fastned haalde via Nxchange €3 mln op. Daarna werd het stil rond de nieuwe beurs. 'Fastned was een echt proefproject, een manier om te kijken dat er geen ongelukken gebeuren', aldus Evertsz. Het bedrijf zet wel vaker een proef op om techniek in de vingers te krijgen. Recentelijk kondigde Nxchange een samenwerking aan met ABN Amro. De twee partijen hebben een blockchainrekening ontwikkeld als alternatief voor de traditionele derdenrekening. Bron: https://fd.nl/beurs/1267645/afm-verleent-vergunning-aan-nieuwe-mkb-beurs
Ondernemer?
Financieringvinden.nl vindt de meest geschikte adviseur voor uw financiering.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 8,00%

€0 / €140.000

Horecacrowdfunding

Lening - 4,00%

€280.000 / €350.000

Lendahand

Lening - 6,00%

€790.000 / €1.000.000

Geldvoorelkaar

Lening - 6,50%

€344.214 / €435.714

Kapitaalopmaat

Lening - 3,00%

€22.120 / €27.650

Lendahand

Lening - 3,00%

€24.520 / €30.650

Lendahand