Hulp nodig bij uw zakelijke financiering?
  

Logo

Brussels crowdfundplan lauw ontvangen image
Details

Brussels crowdfundplan lauw ontvangen

Nederlandse crowdfundpartijen zijn slecht te spreken over een Brussels plan om het voor hen makkelijker te maken over de grens activiteiten te ontplooien. Het voorstel is onvoldoende doordacht en laat te veel ruimte voor cowboys in de markt. Dat blijkt uit een rondgang in de sector. De Europese Commissie kwam afgelopen week met voorstellen om de fintech-sector naar een hoger niveau te tillen. Europa slaagt er niet in de huidige hype rond financiële vernieuwers te verzilveren, is de teneur. Dat moet veranderen. Met een liberaal vergunningenbeleid hoopt Brussel Europa uit te laten groeien tot een broedplaats voor fintech-partijen. Speciale aandacht is er voor crowdfunding. De Europese Commissie zet in op een pan-Europees netwerk voor publieksfinanciering. Partijen uit de Nederlandse crowdfundingsector zijn blij met de aandacht vanuit Brussel, maar zien ook nog de nodige weeffouten in het voorstel. 'Het is een heel mooie regeling voor partijen die de wetgeving willen omzeilen', zegt Lex van Teeffelen, lector financiële en economische advisering aan de Hogeschool in Utrecht. Hij waarschuwt voor cowboys in de markt. 'Het voorstel zoals het er nu ligt is veel te liberaal.' Zo ontbreken de risicokwalificaties, wordt er niets aangegeven over de rapportage van nettorendement en wanbetaling en hoevencrowdfundpartijen van Europa geen voorzieningen te nemen om de klap van een eventueel faillissement op te vangen.

Wetgeving

Crowdfunding is pas in een een handvol landen in wetgeving gegoten. In Nederland houdt de Autoriteit Financiële Markten toezicht op de sector, Nederlandse wetgeving wordt op zijn vroegst pas in 2019 verwacht.

Toezichteisen

Ook Jeroen ter Huurne, oprichter van Collin Crowdfund, vindt dat niet alle punten uit het crowdfundingvoorstel even goed zijn uitgewerkt. Hij noemt onder meer de bovengrens van €1 mln per project. In Nederland ligt die veel hoger met €2,5 mln en in bijzondere gevallen zelfs €5 mln. 'Die €1 mln, daar zullen we samen met de Europese branchevereniging, European Crowdfunding Netwerk, breed tegen ageren.' Een ander kritiekpunt is de door Europa voorgestelde beperking van marketingactiviteiten. ‘Dat is de basis van een succesvolle crowdfundingronde.' 'Ik juich ieder voornemen voor een brede Europese markt toe', zegt Martijn van Schelven van Geldvoorelkaar. 'Maar laten we het dichter bij huis zoeken en dan pas Europa in gaan.' Te beginnen bij de Autoriteit Financiële Markten. 'Daar valt genoeg te verbeteren. De toezichteisen zijn niet streng genoeg.'

Fintech

Dat het Europese voorstel geen onderscheid maakt tussen crowdfunding waarbij investeerders geld lenen en crowdfunding waarbij investeerders een aandelenbelang verkrijgen, is een ander veelgehoord kritiekpunt. Het gaat immers om twee verschillende risicomodellen. Al is niet iedereen het daarmee eens. ‘Het zijn allebei beleggingen die ook zonder extra wetgeving onder de Wet op het financieel toezicht vallen’, zegt Enrique Aparicio Torres, ceo van Duurzaaminvesteren.nl. ‘Het onderscheid is niet noodzakelijk.’ De Europese Unie hoopt met initiatieven zoals PSD2, waarbij consumenten technologiebedrijven toegang kunnen geven tot hun bankrekeninginformatie, fintechbedrijven zover te krijgen dat ze de concurrentie aangaan met traditionele financieeldienstverleners. In de praktijk komt daar nog weinig van terecht. Azië geldt als gidsland als het om fintech gaat, niet Europa. 'We moeten een mondiale hub voor fintech worden waar Europese bedrijven en investeerders volop profiteren van de voordelen van een 'single market' in deze dynamische sector', aldus de Unie.

Europees paspoort

Vraag is of Europa de juiste insteek kiest. Partijen die een vergunning hebben van hun lokale toezichthouder kunnen nu al met het Europees paspoort in de hand in andere landen actief worden. Met de regeling zoals die er nu ligt zet Europa vooral de deur open voor ongereguleerde instellingen. Het Britse Funding Circle maakt bijvoorbeeld al gebruik van die paspoortfunctie in Nederland en Duitsland, maar wilde vanwege hun betrokkenheid bij het Europese initiatief niet reageren. Ook de Autoriteit Financiële Markten onthoudt zich van een reactie. Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1246160/brussels-crowdfundplan-lauw-ontvangen
Ondernemer?
Financieringvinden.nl vindt de meest geschikte adviseur voor uw financiering.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 8,00%

€0 / €140.000

Horecacrowdfunding

Lening - 6,50%

€0 / €695.000

Geldvoorelkaar

Lening - 3,00%

€22.120 / €27.650

Lendahand

Lening - 6,00%

€790.000 / €1.000.000

Geldvoorelkaar

Lening - 3,00%

€24.520 / €30.650

Lendahand

Lening - 5,00%

€89.652 / €298.841

Kapitaalopmaat

Lening - 6,50%

€344.214 / €435.714

Kapitaalopmaat