Zelf geld lenen via crowdfunding?
  

Logo

Opinie: AFM koestert grootbanken en dwarsboomt disruptors image
Details

Opinie: AFM koestert grootbanken en dwarsboomt disruptors

Half februari bepaalde de Autoriteit Financiële Markten dat hypotheekaanbieders in hun reclame-uitingen niet mogen refereren aan de begrippen 'snelheid' en 'gemak'. Hierdoor kunnen nieuwkomers op de hypotheekmarkt bestaande aanbieders niet echt aanpakken en staan consumenten in de kou. De hypotheekmarkt omvat €665 mrd en jaarlijks wordt voor circa €75 mrd aan hypotheken verstrekt. De drie grote banken domineren die markt. Van de leningenportefeuille van marktleider Rabo gaat circa 44% naar hypotheken, bij ABN AMRO ligt dat zelfs op 53%. De AFM weet dat voor de bankwinsten hypotheken onontbeerlijk zijn.

Ouderwets

De hypotheekmarkt is ouderwets met vooral een papierwinkel waar consumenten nauwelijks doorheen kunnen komen; nieuwkomers concurreren op snelheid en gemak De hypotheekmarkt is ouderwets met vooral een papierwinkel waar consumenten nauwelijks doorheen kunnen komen. Doorlooptijden van enkele weken, na keuze van het huis, zijn niet vreemd. Dus zien Fintech-bedrijven kansen. Deze nieuwkomers concurreren op snelheid - een hypotheek binnen 24 uur - en gemak - dehypotheekaanbieder kan via geautomatiseerde data-analyse de papierwinkel tot bijna nul terugbrengen. Concurreren op prijs met de drie grootbanken is door het ruime monetaire beleid van de ECB nauwelijks mogelijk. Ook dat weet de AFM. Natuurlijk moeten consumenten weloverwogen hypotheekbeslissingen kunnen nemen. Maar met behulp van technologie kan een hypotheek verstrekken binnen 24 uur echt aan de zorgplicht voldoen. Bovendien kan de consument na het verkrijgen van de financiering nog terugkomen op zijn beslissing. 'Disruptors' kunnen consumenten snel zekerheid bieden over de financiering. Jammer dat de consument dat van de AFM niet te weten kan en mag komen. Peter Verhaar is medeoprichter Alex Beleggingsbank en bestuurder Monefy. Bron: https://fd.nl/opinie/1242639/afm-koestert-grootbanken-en-dwarsboomt-disruptors
Ondernemer?
Crowdfundscout geeft u binnen één minuut advies over welk crowdfundingplatform het beste past bij uw financieringsaanvraag.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.