Hulp nodig bij uw zakelijke financiering?
  

Logo

Fintech Lending Club slokt Radius Bank op image
Details

Fintech Lending Club slokt Radius Bank op

Om het stroperige fintechbeleid van de Amerikaanse toezichthouder te omzeilen neemt Lending Club, de grootste aanbieder van online leningen in de Verenigde Staten, voor $185 mln (€171 mln) Radius Bank over. Lending Club is de eerste fintechpartij uit de VS die een traditionele bank inlijft. Met de nieuw verkregen bankvergunning kan het goedkoper toegang krijgen tot kapitaal en zijn dienstenportfolio uitbreiden. Dat bestaat tot nu toe vooral uit consumentenleningen. Amerika is zeer terughoudend in het verstrekken van bankvergunningen aan fintechpartijen. De toezichthouder stelt zich op het standpunt dat het land voldoende banken telt. Wie onder toezicht wil vallen, moet maar een partner zoeken. De snelgroeiende onlinebank N26 maakt bijvoorbeeld gebruik van de bankvergunning van Axos.

Onlinebank en marktplaatslener

Radius is een ruim dertig jaar oude onlinebank uit Boston. Het heeft $1,4 mrd aan middelen op de balans en is vooral actief op het gebied van betaal- en spaarrekeningen. Daarnaast stelt de bank zijn platform beschikbaar aanfintechpartijen, waaronder Lending Clubs concurrent Prosper. Lending Club was al langer op jacht naar een bankvergunning. Met de acquisitie van Radius Bank snijdt de marktplaatslener uit San Francisco een bocht af in dat proces. De toezichthouder moet nog groen licht geven voor de deal. Lending Club is actief in een domein dat peer-to-peer-lenen wordt genoemd (P2P). Het stelt individuen in staat om geld aan elkaar uit te lenen zonder tussenkomst van een traditionele financiële instelling zoals een bank. Vorig jaar had het bedrijf $12,3 mrd aan uitstaande leningen op de balans staan. Vanwege de snelle groei komt de financiering daarvan in toenemende mate van de kapitaalmarkten en institutionele beleggers. In het derde kwartaal ging het om 96% van het totaal beschikbaar gestelde kapitaal. De marktplaatslener verwacht door de overname van Radius zo'n $40 mln op jaarbasis te kunnen besparen opbankkosten en leningen. Die besparing kan Lending Club goed gebruiken. Al was het alleen maar om zijn aandeelhouders tevreden te stellen. Sinds de beursintroductie in 2014 verloor het aandeel 88% van zijn waarde. Het leenbedrijf sluit met de stap naar een bankvergunning aan bij een ontwikkeling die in het Verenigd Koninkrijk al langer gaande is. De grootste namen in de industrie gaan daar steeds meer op banken lijken. De oudste P2P-partij, het Britse Zopa, verwacht nog dit jaar zijn tijdelijke bankvergunning om te kunnen zetten naar een volledige bankvergunning. In de VS aast marktplaatslener OnDeck ook op zo'n licentie. Lending Club verwacht in 2020 tussen de $790 mln en $820 mln om te zetten, minder dan waar analisten op gerekend hadden. De winst in het laatste kwartaal kwam uit op $7 mln. Een jaar eerder eindigde het vierde kwartaal met een min van $4,1 mln. Het aandeel sloot dinsdagavond onveranderd. Bron: FD.nl
Ondernemer?
Financieringvinden.nl vindt de meest geschikte adviseur voor uw financiering.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 8,00%

€0 / €140.000

Horecacrowdfunding

Lening - 5,00%

€312.000 / €390.000

Geldvoorelkaar

Lening - 3,00%

€21.240 / €26.550

Lendahand

Lening - 6,50%

€344.214 / €435.714

Kapitaalopmaat

Lening - 6,00%

€790.000 / €1.000.000

Geldvoorelkaar

Lening - 3,00%

€32.800 / €41.000

Lendahand

Lening - 5,00%

€89.652 / €298.841

Kapitaalopmaat