Hulp nodig bij uw zakelijke financiering?
  

Logo

Het verschil tussen succesvolle en niet succesvolle aandelen (crowdfunding) campagnes image
Details

Het verschil tussen succesvolle en niet succesvolle aandelen (crowdfunding) campagnes

In de afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan met betrekking tot wat wel en wat niet werkt bij publieke crowdfunding campagnes. Deze elementen gelden ook zeker op het moment dat je angels, institutionele investeerders en crowdfunders combineert. Keer op keer zien we een aantal belangrijke verschillen tussen succesvolle en minder succesvolle campagnes. Met name rondom het bereik en de conversies zijn duidelijke verschillen te zien. Wat zijn deze verschillen? En nog belangrijker, wat kan je hiervan leren, om te zorgen dat jouw publieke campagne een groot succes wordt? Elk jaar worden er weer tientallen, al dan niet honderden publieke aandelen campagnes opgezet. Van pure crowdfunding campagnes tot het mee investeren met professionele investeerders. Bij lange na niet al deze campagnes weten succesvol financiering op te halen. Maar wat onderscheidt de succesvolle campagnes van de niet succesvolle campagnes? Wat doen deze bedrijven anders? Allereerst spelen het idee, de ondernemer en de al behaalde resultaten een rol. Echter, dit zijn niet altijd de bepalende factoren. In plaats daarvan is het bereik dat een onderneming weet te creëren veel belangrijker. Is het dan zo simpel? En is het dan gewoon een “numbers game”?

WAT ONDERSCHEIDT SUCCESVOLLE CAMPAGNES VAN NIET SUCCESVOLLE CAMPAGNES?

Door alle campagnes in het bestaan van Symbid naast elkaar te leggen komen we tot de conclusie dat er steeds twee terugkerende verschillen zijn tussen succesvolle campagnes en niet succesvolle campagnes. Het belangrijkste aspect dat alle succesvolle campagnes met elkaar gemeen hebben is dat zij vergeleken met de niet succesvolle campagnes dagelijks aanzienlijk meer bezoekers weten te trekken. Verder is er een significant verschil in conversiecijfers. De succesvolle campagnes zijn dus niet alleen in staat meer bezoekers aan te trekken, maar ook in staat deze beter te converteren. 1. Een succesvolle campagne trekt consistent meer bezoekers aan dan een niet-succesvolle campagne; 2. Een succesvolle campagne is in staat piekmomenten te creëren in zijn bezoekersaantallen. Deze momenten worden gecreëerd door middel van persmomenten, media events, mailings, advertentie campagnes ed. Hier later meer over; 3. Een succesvolle campagne is in staat de nieuwsbrieven naar het netwerk van het crowdfunding platform waar ze gebruik van maken om te zetten in piekmomenten. Dit komt met name door het feit dat er in de periodes ertussen veel gebeurd is met betrekking tot bijvoorbeeld het aantal investeringen of in de vorm van operationele successen; 4. Een succesvolle campagne betrekt hun gehele netwerk bij de campagne. Op deze manier zijn er naast de piekmomenten van de nieuwsbrieven van het platform nog andere piekmomenten. Wat er weer voor zorgt dat er continu vooruitgang zit in de campagne.

CONVERSIE

1. Een succesvolle campagne kent geen enkel moment waarbij de conversie gelijk is aan 0. Dit houdt in dat een succesvolle campagne elke dag minimaal een aantal investeringen binnenhaalt. 2. Een succesvolle campagne houdt de eerste paar weken consistent een hoge conversie (10-15%). Een niet-succesvolle weet dit vaak maar even vol te houden. 3. Een succesvolle campagne kent een aantal momenten waarop mensen eerder geneigd zijn te investeren, resulterend in pieken in de conversie. Een niet-succesvolle campagne heeft dit soort momenten niet of nauwelijks. 4. Een succesvolle campagne weet de conversie gedurende de campagne redelijk gelijk te houden, ook al is het normaal dat de conversie tijdens de campagne iets omlaag gaat. Een niet-succesvolle campagne verliest momentum en blijft hangen in "the land of the living dead".

VOORBEREIDING

Door de juiste voorbereidingen te treffen, vooronderzoek te doen en met een plan van aanpak te komen kan je jouw kansen op een succesvolle campagne aanzienlijk vergroten. Je kan jouw bereik, en daarmee bezoekersaantallen namelijk met enkele simpele tips en trucs vergroten. Daarbij zijn vele bedrijven je ondertussen voorgegaan, en van hun fouten kan jij leren.

MOGELIJKHEDEN TOT VERGROTEN BEZOEKERSAANTALLEN

Een van de eerste vragen die elke expert op het gebied van aandelen crowdfunding je zal stellen op het moment dat je bij hen aanklopt voor financiering is; hoe ziet je eigen netwerk eruit? Het is belangrijk om te beseffen dat je bij aandelen financiering, crowdfunding of niet gebruik moet gaan maken van je eigen netwerk. Dit om een zo’n groot mogelijk bereik te creëren.

WAT IS ‘JOUW EIGEN NETWERK’?

Om duidelijk te maken hoe jij je bezoekersaantallen van jouw campagne kan verhogen dienen we eerst te snappen wat ‘jouw eigen netwerk’ nou precies is. Iedereen snapt wel dat er met zijn eigen netwerk onder andere gerefereerd wordt naar familie, vrienden, kennissen en zakenrelaties. Maar wat veel mensen vergeten is dat het daar nog lang niet stopt. Jouw eigen netwerk bestaat namelijk uit jouw gehele eigen netwerk. Dus ook onder andere jouw Social Media contacten, jouw leveranciers en producenten, contacten van accelerator programma’s of evenementen, (oud) werknemers en hun netwerk, mediarelaties en klanten of gebruikers.

WAAROM IS DIT BELANGRIJK?

Op het moment dat je via een publieke campagne geld ophaalt heb je niet enkel meer te maken met professionele investeerders, maar ook met onbekende particuliere investeerders. En een groot deel van deze investeerders maken hun investeringsbeslissing onder andere door te kijken naar wat andere investeerders doen. Op het moment dat niemand anders in jouw bedrijf investeert zullen zij ook niet investeren. Voornamelijk in het begin van jouw campagne is jouw eigen netwerk dus belangrijk. Dit zijn mensen die jij kent en daarom zullen zij sneller investeren dan iemand die jou niet kent. Het vertrouwen van deze potentiële investeerders win je door te laten zien dat andere, in dit geval jouw eigen netwerk, ook investeren. Daarbij kan je door jouw gehele netwerk in te zetten ook nog een enorm online bereik creëren en zo meer bezoekers naar jouw campagne trekken. Krijg jij jouw vrienden, familie en kennissen zover om iets over jouw campagne te delen? Dan bereik je hun netwerk weer. Op deze manier creëer je als het ware een spinnenweb.

HET BENADEREN VAN JOUW EIGEN NETWERK

Het benaderen van jouw eigen netwerk is spannend, je gaat namelijk breeduit communiceren dat jij op zoek bent naar investeringen voor jouw bedrijf. Met andere woorden, je vraagt jouw netwerk keihard om geld zodat jij jouw dromen kan waarmaken. Maar wat is er mooier dan jouw netwerk deel te laten zijn van de droom of missie waar je keihard aan werkt, en 100% in gelooft. Daarbij geef jij jouw netwerk de kans mee te investeren met professionele investeerders, kan jouw netwerk op deze manier profiteren van toekomstige financiële successen, van eventuele incentives en laat je ze ambassadeurs worden van jouw merk. Je hebt jouw netwerk dus ook veel te bieden. Om deze boodschap goed over te brengen is het belangrijk om te begrijpen hoe jij jouw netwerk moet benaderen. Je gaat ze tevens vragen aan te sluiten bij jouw missie.

DE VOLGENDE STAP

Om als ondernemer te zorgen dat jij zoveel mogelijk mensen binnen jouw netwerk op de juiste manier kan benaderen, dien je te begrijpen hoe je dit doet. Welke kanalen kan jij inzetten? Waar kan jij de juiste contactpersonen vinden? Hoe vergroot je jouw e-mail bestand? En hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk mensen converteert naar een investeerder in jouw bedrijf. Hiervoor zijn er verschillende slimme tips en trucs. Zo kan je door middel van hedendaagse technologie jouw bereik groter maken dan ooit, en zijn er tools om jouw conversies te verhogen. Onder het thema ‘hack je financiering’ wij de komende periode dan ook steeds inzoomen op een specifiek onderdeel. Elk onderdeel zoomt in op een specifiek kanaal, een specifieke tool, of een specifieke tip om jouw netwerk te vergroten en zo effectief mogelijk te benaderen. Bron: Symbid.nl
Ondernemer?
Financieringvinden.nl vindt de meest geschikte adviseur voor uw financiering.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 8,00%

€0 / €140.000

Horecacrowdfunding

Lening - 6,50%

€344.214 / €435.714

Kapitaalopmaat

Lening - 3,00%

€32.800 / €41.000

Lendahand

Lening - 5,00%

€89.652 / €298.841

Kapitaalopmaat

Lening - 6,50%

€0 / €695.000

Geldvoorelkaar

Lening - 3,00%

€320.000 / €400.000

Lendahand