Hulp nodig bij uw zakelijke financiering?
  

Logo

Nederland krijgt er een crowdfundingplatform bij image
Details

Nederland krijgt er een crowdfundingplatform bij

Het van oorsprong Zweedse equity-crowdfundingplatform FundedByMe komt naar Nederland. Een korte kennismaking. FundedByMe is een platform dat zichzelf financierde via crowdfunding. Honderden investeerders brachten enkele miljoenen euro’s bij elkaar om de in 2011 ingezette groei te kunnen financieren.

Succesvol begin

En met succes: het platform stelt in de afgelopen jaren meer dan 500 bedrijven uit 25 landen te hebben geholpen om in totaal 550 miljoen Zweedse kroon (omgerekend zo’n 56 miljoen euro) op te halen. Inmiddels zijn er ruim 250.000 investeerders aangesloten bij het netwerk van FundedByMe, verdeeld over 111 landen. FundedByMe begint bij een opmerkelijk duo: de Roemeense kunsthistoricus Daniel Daboczy en codeerderArno Smit uit Namibië, merkte in 2010 op dat er iets miste op de Zweedse financiële markten. Hoewel er in het land veel durfkapitaal beschikbaar was, konden veel ondernemers nog steeds niet aan de benodigde financiering komen om hun bedrijfjes van de grond te krijgen. Daboczy en Smit liepen hier zelf ook tegenaan. “We zagen dat er een probleem was en dat het ook opgelost kon worden, namelijk door een platform op te richten die ideeën en geld bij elkaar brachten”, aldus de oprichters.

Diverse uitdagingen

Al snel haalde het duo via crowdfunding kapitaal op om FundedByMe te lanceren, dat vanaf het begin al internationale ambities had. Maar de beginjaren gingen ook gepaard met de nodige uitdagingen. Het klimaat rond het aanbieden van financiële diensten en applicaties bleek uitdagend, vanwege onduidelijkheden omtrent de geldende regelgeving. Bovendien had FundedByMe volgens Daboczy beperkt kapitaal beschikbaar om competente werknemers aan te trekken. Door werknemers aandelen in het platform aan te bieden, werd er een oplossing gevonden, maar dit kwam FundedByMe niet altijd ten goede. “We hebben mensen een deel van ons bedrijf gegeven die twee maanden later opstapten en deze belangen nog steeds aanhouden”, aldus Daboczy.

In meerdere landen actief

Toch weerhield dit FundedByMeer niet van om verder te groeien en het platform heeft inmiddels kantoren in Dubai, Finland, Maleisië, Polen en Singapore. En binnenkort dus ook in Nederland. Volgens FundedByMe is de uitbreiding naar ons land onderdeel van een breder plan om zijn positie in Europa te vergroten. Het platform is van mening dat de Nederlandse markt “veel potentie” biedt. “We zijn blij dat we onze investeerders de mogelijkheid kunnen bieden om te investeren in Nederlandse startups”, aldus Kristin Svärd, hoofd internationale groei bij FundedByMe. Volgens Daboczy heeft het platform al veel Nederlandse investeerders aan zich verbonden.

FundedByMe krijgt het lastig

Crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan is terughoudend over de komst van het platform naar Nederland. “De organisatie gaat het waarschijnlijk wel lastig krijgen om een positie in Nederland te krijgen. Enkele internationale partijen die het eerder hebben geprobeerd, waaronder CrowdCube en Eureeca, hebben nog weinig succesvolle projecten kunnen opstarten”, aldus Kleverlaan. De crowdfundingdeskundige merkte bovendien op dat er in het algemeen nog weinig in equity wordt geïnvesteerd in Nederland. Het gebrek aan fiscale stimuleringsmaatregelen zou hier mede de oorzaak van zijn. Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom. Bron: Participaties.nl
Ondernemer?
Financieringvinden.nl vindt de meest geschikte adviseur voor uw financiering.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 8,00%

€0 / €140.000

Horecacrowdfunding

Lening - 5,00%

€400.000 / €500.000

Lendahand

Lening - 6,50%

€0 / €695.000

Geldvoorelkaar

Lening - 4,00%

€280.000 / €350.000

Lendahand

Lening - 6,50%

€344.214 / €435.714

Kapitaalopmaat

Lening - 6,00%

€790.000 / €1.000.000

Geldvoorelkaar