Hulp nodig bij uw zakelijke financiering?
  

Logo

Waarom vrouwen succesvoller investeren dan mannen image
Details

Waarom vrouwen succesvoller investeren dan mannen

Vrouwen investeren anders dan mannen en behalen grotere successen, zo blijkt uit studies. Toch hebben verreweg de meeste VC’s geen vrouwen als partner. Het glazen plafond vertoont barsten. Het privaat kapitaal van vrouwen vertoont een stijgende lijn, zo blijkt uit cijfers van de Boston Consulting Group. Hadden vrouwen in 2010 nog 34 biljoen dollar ter beschikking, in 2015 groeide dit naar 51 biljoen dollar. Bovendien zal het meeste private kapitaal dat de komende 20 tot 30 jaar van eigenaar wisselt in de handen van vrouwen belanden. Het komt door de hogere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt, het stijgende gemiddeld salaris van vrouwen en het feit dat vrouwen vaker in beeld komen als erfgenamen. Afgelopen jaar werd er weer veel geïnvesteerd. Zo ontvingen Nederlandse startups maar liefst 557 miljoen euro, een stijging van ruim 100 miljoen euro ten opzichte van 2017. Met de start van het nieuwe jaar zal er ook weer het nodige kapitaal geïnvesteerd worden, en het domein der angel investors zal – als we naar de cijfers van de Boston Consulting Group kijken – diverser worden op gendergebied.

Succesvolle vrouwen

Verschillen vrouwelijke investeerders gemiddeld genomen van hun mannelijke tegenhangers? Dat wilde angel investor Pip Wilson weleens weten. In een artikel dat ze afgelopen jaar publiceerde op Entrepreneur tekent ze haar bevindingen op. Ze wijst op een studie van de Universiteit van Californië, waaruit blijkt dat vrouwen gemiddeld genomen succesvoller investeren dan mannen. De reden? Mannen zijn vaker overmoedig, waardoor zij meer risico nemen bij hun participaties. Aangezien vrouwelijke kapitaalvertsrekkers dit minder vaak doen, verslaan zij mannen jaarlijks met 1 procentpunt als het aankomt op rendement uit participaties. Vrouwen investeren bovendien anders, laat Wilson zien op basis van onderzoeken. Mannen investeren vaker met het investeren als primaire doel. Oftewel: zoveel mogelijk rendement behalen uit een investering als einddoel. Bij vrouwelijke investeerders is impact maken vaker een motivatie voor investeringen. Verwacht onder vrouwelijke investeerders dus vaker sociale participaties dan bij mannen.

Meer research

Bovendien doen vrouwelijke investeerders gemiddeld genomen meer research dan mannen wanneer het aankomt op het doen van investeringen, blijkt uit een studie van HSBC. 17 procent van de vrouwen trekt meer dan een maand uit voor onderzoek bij een participatie, tegenover 13 procent van de mannen. Vrouwelijke investeerders komen hierdoor gemiddeld genomen meer beslagen ten ijs. Goede cijfers voor de vrouwen dus en een sterk argument voor de stelling dat genderdiversiteit lucratief is. Je vraagt je af waarom 75 procent van alle VC’s geen vrouwelijke partners hebben. Bron: Sprout.nl
Ondernemer?
Financieringvinden.nl vindt de meest geschikte adviseur voor uw financiering.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 8,00%

€0 / €140.000

Horecacrowdfunding

Lening - 3,00%

€32.800 / €41.000

Lendahand

Lening - 6,50%

€0 / €695.000

Geldvoorelkaar

Lening - 5,00%

€312.000 / €390.000

Geldvoorelkaar

Lening - 6,50%

€344.214 / €435.714

Kapitaalopmaat

Lening - 4,00%

€160.000 / €200.000

Lendahand