Zelf op zoek naar financiering?
  

Logo

Exclusief interview over de investeerders bij Funding Circle image
Details

Exclusief interview over de investeerders bij Funding Circle

Steeds meer investeerders ontdekken crowdfunding als aantrekkelijke aanvulling op hun beleggingsportefeuille. Recent kondigde Funding Circle aan meer dan 5.000 actieve gebruikers op haar platform te hebben. Een mooie reden om Josy Soussan van Funding Circle te vragen naar het beeld van 'de gemiddelde crowdfundinginvesteerder' bij Funding Circle. Wie zijn de investeerders van Funding Circle?

Kan je een introductie geven van Funding Circle?

Funding Circle is een wereldwijd platform voor leningen, dat kleine ondernemingen die willen lenen met investeerders samenbrengt in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. Wij zagen dat ondernemers moeite hadden om hun groei te financieren, terwijl investeerders kampten met lage rendementen. Wij dachten: laten we deze twee groepen rechtstreeks met elkaar samenbrengen. Sinds de oprichting in 2010 hebben investeerders – waaronder meer dan 90.000 particuliere en zakelijke investeerders, banken, vermogensbeheerders, pensioenfondsen, lokale overheden, de Europese Investeringsbank en andere financiële instellingen - wereldwijd meer dan 68.000 bedrijven voorzien van financiering ter waarde van meer dan € 8 miljard. In Nederland, waar wij sinds 2015 actief zijn, hebben wij inmiddels meer dan 3.800 leningen verstrekt ter waarde van € 160 miljoen*

Neemt het aantal investeerders snel toe? Nu 5.000 investeerders, hoeveel over 3 jaar, hoe komt dat?

Het aantal particuliere en zakelijke investeerders dat via Funding Circle aan kleine ondernemingen uitleent is de afgelopen jaren inderdaad hard gegroeid. In Nederland zijn het aantal investeerders vorig jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder, naar meer dan 5.000 actieve investeerders. Daarnaast is er ook in toenemende mate interesse vanuit institutionele partijen om via een platform aan het MKB geld uit te lenen. De recente overeenkomst van€ 100 miljoen met de Europese Investeringsbank is daarbij een mooi voorbeeld en benadrukt het vertrouwen dat deze grote partijen hebben in het risicobeheer van de platformen. Ook particulieren zijn zich er steeds meer van bewust dat er complementaire investeringsmogelijkheden bestaan. Het idee dat je rechstreeks in het MKB kunt investeren –iets wat voorheen bijna onmogelijk was- en de lokale economie en werkgelegenheid kunt stimuleren is een andere beslissende factor. Aantrekkelijke rendementen zijn mooi - momenteel is het netto jaarlijks rendement op leningen tussen de 6 en 8 procent, maar dit kan hoger of lager uitvallen -, maar dat de rendementen stabiel blijven is nog belangrijker. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan risicomanagement en worden investeerders geattendeerd op diversificatie en risicowaarschuwingen.

In hoeveel projecten investeert men gemiddeld per project en hoeveel per portefeuille?

Particulieren kunnen vanaf € 100 investeren en volgens de huidige AFM-regelgeving niet meer dan € 80.000 per platform investeren. Daar tussenin zit uiteraard een groot verschil. Over het algemeen neemt het gemiddelde uitstaande bedrag jaar op jaar toe. Vorig jaar lag de gemiddelde investering boven de € 5.500 per particuliere investeerder en bestonden de gemiddelde investeringsportefeuille’s uit meer dan 30 leningen. Ook is het interessant op te merken dat het aantal particuliere en zakelijke investeerders dat in minimaal 100 verschillende leningen heeft geïnvesteerd het afgelopen jaar ook is toegenomen. Een teken dat diversificatie een belangrijke rol speelt in de investeringsstrategie van investeerders.

Klopt het beeld van de gemiddelde crowdfundinginvesteerders? Hoogopgeleide man van middelbare leeftijd….

Wij merken dat investeerders over het algemeen tussen de 30 en 50 jaar zijn, waarvan een groot deel (80%) vooralsnog mannen. Maar het aantal vrouwelijke investeerders is vorig jaar ten opzichte van 2017 meer dan 2,5 keer gegroeid! Dit aantal zal alleen maar blijven groeien. Investeerders komen uit heel Nederland, alhoewel een deel nog vaak uit de iets grotere provincies zoals Zuid Holland, Noord Holland of Noord Brabant komt. Dat het aantal vrouwelijke investeerders toeneemt past ook binnen een bredere trend dat online geld uitlenen aan ondernemingen een steeds bekendere investeringsvorm is, naast andere investeringsopties zoals de beurs, of ETF’s, enz. Zo hebben investeerders op ons platforms doorgaans ook eerdere ervaringen met investeren via bijvoorbeeld equity of portfolio-investeren via de bank.

Hoe zorgen jullie voor voldoende transparantie over de leningenprojecten?

Kredietverlening gaat gepaard met risico’s. Het is belangrijk om dat heel duidelijk en eerlijk te communiceren. Tergelijkertijd wordt er veel gedaan om deze risico’s te beperken. Het is essentieel dat investeerders weten welke eisen en standaarden de verschillende platforms hanteren op gebied van bijvoorbeeld risicobeheer, kredietbeoordelingen, afboekingsdefinities of continuiteitsbeleid. Hierdoor zorg je dat er voldoende zorg wordt uitgedragen aan de manier waarop leningen worden beoordeeld. Transparantie over de prestaties van de leningen speelt daarbij ook een cruciale rol. Wij publiceren bijvoorbeeld ieder kwartaal deze informatie op onze statistiekenpagina. Alle ondernemingen aan wie een lening wordt verstrekt zijn gevestigde ondernemingen die gemiddeld meer dan tien jaar bestaan. Het geeft investeerders inzicht op de manier waarop de leningen en rendementen mettertijd presteren. Zo hebben verschillende platforms ook uniforme afspraken gemaakt via de branchevereniging Nederland Crowdfunding op deze punten om de markt verder te professionaliseren.

Wat zou je beginnende investeerders adviseren?

Het belangrijkste is en blijft: diversificatie. Dus het spreiden van je leningen over zowel verschillende leningen, sectoren als risicoprofielen. Diversificatie speelt een doorslaggevende rol om een gespreid portefeuille op te bouwen, en zodoende de kans op verliezen te verminderen. De AFM raadt ook aan niet meer dan 10 procent van je vrij belegbaar inkomen te investeren. Dat steeds meer particuliere investeerders portefeuilles opbouwen waar zij in meer dan 100 verschillende leningen investeren is een positief signaal dat de risicowaarschuwingen effectief zijn.

Nieuw investeerdersonderzoek Crowdfundmarkt

Ruim 2 jaar geleden deed Crowdfundmarkt al eens een investeerdersonderzoek onder haar gebruikers. Nu is het tijd voor een vervolgonderzoek. Tot en met zondag 16 juni 2019 heeft u de mogelijkheid om hier aan deel te nemen, het online onderzoek vindt u hier. Dit jaar is meedoen extra aantrekkelijk: laat u uw emailadres achter en maakt u kans op 1 van de 3 Mean Louis Gin flessen. *alle cijfers zijn per eind Q1 2019. Bron: Crowdfundmarkt.nl
Ondernemer?
Crowdfundscout geeft u binnen één minuut advies over welk crowdfundingplatform het beste past bij uw financieringsaanvraag.
Investeerder?
Ontdek hier alle actuele crowdfundingprojecten in Nederland van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Met Crowdfundpanel beheert uw totale crowdfundingportefeuille ongeacht het crowdfundingplatform.


Lening - 8,00%

€92.750 / €132.500

Capital Circle

Lening - 8,00%

€0 / €50.000

Capital Circle

Lening - 8,50%

€0 / €50.000

Kapitaalopmaat

Lening - 5,00%

€400.000 / €500.000

Lendahand

Lening - 5,10%

€7.000 / €35.000

Lenderspender

Lening - 7,00%

€0 / €1.500.000

Geldvoorelkaar

Aandelen

€142.500 / €150.000

Symbid