Geldvoorelkaar

Crowdfundingplatformen maken werk van 48-uurs eis

Naar aanleiding van de Evaluatie crowdfundingvoorschriften in juli 2017 heeft de AFM de voorschriften voor crowdfundingplatformen op een aantal punten aangescherpt. Er is ook een nieuw voorschrift geïntroduceerd, dat luidt dat projectinformatie 48 uur vóór openstelling van de inschrijving op het platform beschikbaar moet zijn.

Markt van schaartste

Uit eerder onderzoek blijkt dat het merendeel van de crowdfundingprojecten in Nederland binnen 24 uur volgeschreven wordt. Investeerders op zoek naar financieel rendement via crowdfunding hebben dus maar weinig tijd om zich in te lezen, vragen te stellen of aanvullend onderzoek te doen. De kans om te investeren kan snel verkeken zijn, soms zelf in enkele minuten.

Dit moet anders vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die toezicht houdt op de Nederlandse crowdfundingplatformen. Een nieuwe voorschrift, naar aanleiding van het rapport Evaluatie crowdfundingvoorschriften, verlengt de beslistijd in een markt van schaarste.

Alle benodigde informatie met betrekking tot een projectvoorstel dient 48 uur voor het openstellen van inschrijving voor alle potentiële investeerders op het platform beschikbaar te zijn.

Zo luidt het nieuwe voorschrift van de AFM. Dit moet investeerders via crowdfunding meer tijd geven om een overwogen afweging te maken tussen risico en rendement.

Hoe ver is de markt?

Het nieuwe voorschrift wordt goed opgepakt door de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Capital Circle en DuurzaamInvesteren hebben het enkele weken geleden al geïmplementeerd. Begin deze maand volgden Geldvoorelkaar en Knab Crowdfunding en deze week introduceerde Funding Circle de 48-uurs bedenktijd op haar website.

Nog niet alle platformen zijn zo ver maar deze zullen snel volgen. Op de website van de AFM staat geen deadline voor implementatie vermeld.

Gerelateerde berichten