Greencrowd stopt ermee
Het Nederlandse crowdfunding-platform Greencrowd trekt al langere tijd geen nieuwe projecten aan en stopt ermee. Het komende halfjaar wil het investeerders nog ondersteunen. Hoe de betalingen aan investeerders daarna gaan verlopen zorgt op dit moment voor discussies.
Greencrowd is opgericht in 2012 en investeert in en financiert duurzame energieprojecten. Het platform is ondergebracht in Stichting Greencrowd. Nu heeft het platform laten weten dat het per 1 maart 2022 niet meer actief zal zijn.
Veranderingen in bestuur
Dit besluit van Greencrowd had een lange aanloop. Per 31 december 2020 was bestuurder Jan Willem Zwang niet meer betrokken bij het platform. In de mail die Greencrowd stuurde naar investeerders staat dat Jan Willen als bestuurder was goedgekeurd door de AFM en nu hij is afgetreden, voldoet het platform niet meer aan de eisen van de AFM.
Aanpassing strategie
De oplettende investeerder had waarschijnlijk al gezien dat het platform al enige tijd geen nieuwe projecten meer aantrok. Op de site zelf is te zien dat er geen projecten meer actief zijn waarin nog kan worden geïnvesteerd. Volgens het bedrijf zelf was het haar strategie aan het herzien.
Ook meldt het dat de vergoeding voor de bemiddeling en administratie van leningen niet meer kostendekkend is. Hierom besloot het uiteindelijk de activiteiten per 1 maart 2022 te beëindigen.
Administratie uitbesteden leidt tot discussie
De leningen die nog op het platform staan keren op dit moment rente uit. Greencrowd laat weten dat het tot 1 maart 2022 zelf de administratie in handen zal houden, hierna wil het deze overdragen aan de lenende partijen die de projecten realiseren. De ondernemers zelf dus.
De geldnemer gaat na 1 maart 2022 zelf betalingen uitvoeren.
De geldnemer (de lenende partij) moet volgens Greencrowd met het overnemen van de administratie ook de betalingen gaan uitvoeren. Dit kan dan via een nieuwe tussenpersoon of rechtstreeks via de geldnemer zelf. Dit houdt ook in dat Greencrowd persoonlijke informatie van investeerders aan de geldnemer verstrekt.
Investeerders zijn hier niet blij mee. Op het Fok!-forum is een topic gestart waarin investeerders zich verenigen en oriënteren op vervolgstappen. Of het overdragen van deze persoonsgegevens aan ondernemers of andere partijen vanuit Greencrowd wél aan de eisen van de AFM voldoet, is volgens sommige investeerders nog maar de vraag. Daarnaast vrezen zij dat het papierwerk en de continuïteit zonder platform een lastig gebeuren wordt.
Reacties