Nederlandse crowdfunding goed voor 625 miljoen euro
In 2021 hebben Nederlandse crowdfunding-platforms zo’n 625 miljoen euro opgehaald voor bedrijfsfinancieringen, vastgoedleningen en duurzame projecten. Dit blijkt uit het jaaroverzicht van Crowdfundmarkt.nl, dat projecten van alle platforms bundelt.
Door de corona-uitbraak hadden veel platforms in 2020 hun doelstellingen niet bereikt. In 2021 heeft een aantal dit ruimschoots goedgemaakt. Hierbij is een duidelijke scheiding in de markt zichtbaar. De grootste zes platforms zijn samen goed voor 430 miljoen euro aan financieringen.
Crowdfunding als onderdeel van stapelfinanciering
Over 2020 communiceerde Crowdfundmarkt.nl nog een bedrag van 270 miljoen euro. Door een nieuwe manier van berekenen is dat bedrag echter al opgelopen naar 310 miljoen euro. Crowdfunding is sterk in ontwikkeling en steeds vaker onderdeel van een grotere financiering.
Zo zijn er platforms die ook met institutioneel geld, fondsen of andere financiers soms grote bedragen ophalen. Crowdfundmarkt.nl maakt dan een schatting welk deel van de financiering mogelijk is gemaakt door de crowd, waar iedereen aan had kunnen meedoen. Het aanmaken van een account telt daarbij niet als drempel, maar een minimale investering van 100.000 euro valt bij Crowdfundmarkt.nl niet meer onder crowdfunding.
Een gespreide beleggingsportefeuille
De definitie van crowdfunding staat onder druk, want investeringen met grotere bedragen zijn allang geen uitzondering meer. Enkele jaren geleden was de markt nog vooral gericht op de meer risicovolle financieringen uit de horeca of zakelijke dienstverlening, waarbij de gunfactor vooral doorslaggevend was. Tegenwoordig is het vooral een flexibele vorm van vastgoed- en stapelfinancieringen. Die draait meer om rendement en daar gaan vaak grote bedragen in om.
Zowel grote platforms als Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar en NLInvesteert, als nieuwkomers zoals Matching Capital of Max Crowdfund realiseren veel grote projecten op basis van onderpand. Dit is ook onder investeerders niet onopgemerkt gebleven.
Enkele jaren geleden kwam het grootste deel van het geld uit het warme netwerk. Tegenwoordig komt het geld vooral van professionele investeerders en mensen die spreiding zoeken in hun beleggingsportefeuille. In een interview met Investeerders.nl liet Collin Crowdfund eerder al weten dat het aantal zeer vermogende investeerders sterk toeneemt en ook bij NLInvesteert is de inleg per investeerder soms hoog.
Nieuwe regelgeving brengt consolidatie
Naast enkele grote spelers zijn er een klein tiental partijen die grotendeels werken met een ontheffing. In 2021 zijn er al enkele spelers gestopt maar de kans is groot dat in 2022 de markt echt snel consolideert omdat afgelopen november nieuwe Europese crowdfunding-regels zijn ingegaan. Bestaande platforms krijgen een jaar de tijd om zich aan te passen, maar dat traject kent een flink kostenplaatje. De verwachting is dat de markt komend jaar daarom verder professionaliseert en de overgebleven platforms groter en sterker uit de strijd komen.
Reacties