Lendahand

3.6

Lendahand

Lendahand verstrekt sinds 2013 kredieten aan mkb’ers in opkomende landen, zoals Indonesië, Kenia en Peru. Het gaat hierbij om ambitieuze bedrijven en ondernemers die in hun eigen land via de reguliere wegen moeilijk aan bedrijfsfinanciering komen. Via het platform biedt Lendahand betaalbare financiering aan deze ondernemers. Hierdoor wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd en wordt de lokale economie gestimuleerd. Zowel in 2018 en 2019 is het platform door de IEX uitgeroepen tot Beste crowdfunding-platform van het jaar. 

Doelstelling Lendahand

Lendahand zet zich in om armoede te bestrijden door lokaal te investeren in mensen en hun bedrijven. Kleine en middelgrote ondernemingen in die landen spelen een cruciale rol om economische groei te realiseren en betere levensomstandigheden te creëren. Daar hebben ondernemers betrouwbare en betaalbare financiering voor nodig. Investeerders die geld steken in Lendahand doen dit niet vanwege het rendement, maar omdat zij duurzame initiatieven in opkomende landen willen steunen.

Lendahand faciliteert projecten tussen de 10.000 en 500.000 euro. Investeerders ontvangen rente per jaar over hun investering, gemiddeld drie tot zeven procent. De looptijd van de leningen varieert van een halfjaar tot vier jaar. Ieder zes maanden ontvangen investeerders terugbetalingen plus rente. Investeren kan vanaf vijftig euro en aan investeerders rekent het platform geen vergoeding, aan geldnemers wel.

Investeren in opkomende landen

Bij Lendahand kun je op twee manieren investeren: direct aan een bedrijf of via een tussenpartij (een microfinancieringsinstelling). De risico’s zijn hoger als je direct investeert in de buitenlandse ondernemingen, maar de rentepercentages ook. Op sommige projecten verstrekken overheidstakken voor ontwikkelingshulp een garantie. Concreet houdt dit in dat zij voor een bepaald bedrag garant staan mocht de ondernemer betaalproblemen krijgen.

Investeer je via een lokale tussenpartij dan heeft dit als voordeel dat kan deze instelling het risico op wanbetalingen deels ondervangen. Daar staat tegenover dat de rente iets lager is. Op de website van Lendahand kun je zien hoe goed de tussenpartij scoort. Als investeerder ontvang je elke zes maanden een terugbetaling en een rente.

Platform details

Adres
Eendrachtsplein 3, Unit 2A, 3015 LA Rotterdam, Nederland
Telefoonnummer
+31 10 717 1815
Aantal projecten
2.998 projecten
Totaal gefinancierd
+/- € 140 miljoen
Minimale investering
€ 50
Investeringskosten
Geen kosten voor de investeerder
Ga naar Lendahand

Ervaringen met Lendahand

3.6

op basis van 38 reviews via Google Maps

Natascha Crum

Natascha Crum

3 maanden geleden

Leuke manier om een steentje bij te dragen aan ontwikkeling op diverse gebieden. Daarnaast staat er ook nog een goed rendement tegenover. In covid tijd waren er meerdere bedrijven die op dat moment niet aan hun verplichtingen konden voldoen maar dit is uitstekend opgepakt door Lendahand door betalingsafspraken te maken die nu op een later moment worden nagekomen. Ik investeer sinds vele jaren regelmatig hier kleine bedragen en heb tot nu alle projecten terugbetaald gekregen.lees meer

Jan van der Ploeg

Jan van der Ploeg

3 maanden geleden

Helaas slechte ervaringen met lendahand. Over het concept ben ik zeer enthousiast. Alleen nu al verschillende projecten moeten afschrijven met een uitgebreide portofolie aan spreiding. Bijvoorbeeld SOKO en straks ook nog Redavia. Paar weken voor faillissement nog een lening uitschrijven voor deze club vind ik echt wanbeleid. Verder zijn de risico afwegingen niet goed afgedicht. Jammer dacht echt dat dit mooie investeringen zouden kunnen zijn. Mijn advies doe het niet risico is echt te groot.lees meer

Trees van den Hoogen

Trees van den Hoogen

2 maanden geleden

Lendahand heeft een goede website. Als je desondanks iets niet begrijpt dan kun je vragen stellen en krijg je heel snel adequaat en persoonlijk antwoord. Er zijn duidelijke overzichten voor investeerders beschikbaar. Top!

vullinghs marielle

vullinghs marielle

3 maanden geleden

ik kan geen nieuw wachtwoord aanmaken omdat mijn emailadres al in gebruik is... uiteraard, ik wil geen nieuw emailadres maar een nieuw wachtwoord. Nu kan ik mijn account niet inzien Heel slecht

Lynn Hamerlinck

Lynn Hamerlinck

5 maanden geleden

Betrouwbaar. Ik investeer sinds enkele jaren via Lendahand en draag verschillende projecten in Kenia en Mexico een warm hart toe. Een mooie manier om bij te dragen aan gelijkheid in de wereld.

Bekijk alle 38 reviews op Google Maps