Geldvoorelkaar

Lendahand

Lendahand

Lendahand verstrekt sinds 2013 kredieten aan mkb’ers in opkomende landen. Het gaat hierbij om bedrijven die in hun eigen land via de reguliere wegen moeilijk aan bedrijfsfinanciering komen. Via het platform investeren niet alleen particuliere beleggers in deze bedrijven, maar bijvoorbeeld ook overheidsinstellingen.

Doelstelling Lendahand

Lendahand zet zich in om armoede te bestrijden door lokaal te investeren in mensen en hun bedrijven. Veel mensen willen namelijk wel een bedrijf oprichten, maar door bijvoorbeeld inflatie en hoge rentes wordt het ondernemen lastig gemaakt. Lendahand faciliteert projecten tussen de 10.000 en 500.000 euro. De looptijd van de leningen varieert van een halfjaar tot vier jaar. Investeren kan vanaf vijftig euro.

Investeerders die geld steken in Lendahand doen dit niet vanwege het rendement, maar omdat zij duurzame initiatieven in opkomende landen willen steunen. De meeste projecten hebben een jaarlijkse rente tussen de drie en zes procent. Aan investeerders rekent het platform geen vergoeding, aan geldnemers wel.

Investeren in opkomende landen

Bij Lendahand kun je op twee manieren investeren: zelf of via een tussenpartij. De risico’s zijn hoger als je direct investeert in de buitenlandse ondernemingen, maar de rentepercentages ook. Op sommige projecten verstrekken overheidstakken voor ontwikkelingshulp een garantie. Concreet houdt dit in dat zij voor een bepaald bedrag garantstaan mocht de ondernemer betaalproblemen krijgen.

Investeer je via een lokale tussenpartij dan heeft dit als voordeel dat kan deze club het risico op wanbetalingen deels ondervangen. Het nadeel is dat je inlevert op het rendement. Op de website van Lendahand kun je zien hoe goed de tussenpartij scoort. Als investeerder ontvang je elke zes maanden een terugbetaling en een rente.

Platform details

Aantal projecten
2.946 projecten
Totaal gefinancierd
+/- € 110 miljoen
Minimale investering
€ 50
Investeringskosten
Geen kosten voor de investeerder
Ga naar Lendahand

Laatste projecten van Lendahand

Alle projecten