OPC

Lendahand

3.5

Lendahand

Lendahand verstrekt sinds 2013 kredieten aan mkb’ers in opkomende landen, zoals Indonesië, Kenia en Peru. Het gaat hierbij om ambitieuze bedrijven en ondernemers die in hun eigen land via de reguliere wegen moeilijk aan bedrijfsfinanciering komen. Via het platform biedt Lendahand betaalbare financiering aan deze ondernemers. Hierdoor wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd en wordt de lokale economie gestimuleerd. Zowel in 2018 en 2019 is het platform door de IEX uitgeroepen tot Beste crowdfunding-platform van het jaar. 

Doelstelling Lendahand

Lendahand zet zich in om armoede te bestrijden door lokaal te investeren in mensen en hun bedrijven. Kleine en middelgrote ondernemingen in die landen spelen een cruciale rol om economische groei te realiseren en betere levensomstandigheden te creëren. Daar hebben ondernemers betrouwbare en betaalbare financiering voor nodig. Investeerders die geld steken in Lendahand doen dit niet vanwege het rendement, maar omdat zij duurzame initiatieven in opkomende landen willen steunen.

Lendahand faciliteert projecten tussen de 10.000 en 500.000 euro. Investeerders ontvangen rente per jaar over hun investering, gemiddeld drie tot zeven procent. De looptijd van de leningen varieert van een halfjaar tot vier jaar. Ieder zes maanden ontvangen investeerders terugbetalingen plus rente. Investeren kan vanaf vijftig euro en aan investeerders rekent het platform geen vergoeding, aan geldnemers wel.

Investeren in opkomende landen

Bij Lendahand kun je op twee manieren investeren: direct aan een bedrijf of via een tussenpartij (een microfinancieringsinstelling). De risico’s zijn hoger als je direct investeert in de buitenlandse ondernemingen, maar de rentepercentages ook. Op sommige projecten verstrekken overheidstakken voor ontwikkelingshulp een garantie. Concreet houdt dit in dat zij voor een bepaald bedrag garant staan mocht de ondernemer betaalproblemen krijgen.

Investeer je via een lokale tussenpartij dan heeft dit als voordeel dat kan deze instelling het risico op wanbetalingen deels ondervangen. Daar staat tegenover dat de rente iets lager is. Op de website van Lendahand kun je zien hoe goed de tussenpartij scoort. Als investeerder ontvang je elke zes maanden een terugbetaling en een rente.

Platform details

Adres
Eendrachtsplein 3, Unit 2A, 3015 LA Rotterdam, Nederland
Telefoonnummer
+31 10 717 1815
Aantal projecten
2.998 projecten
Totaal gefinancierd
+/- € 140 miljoen
Minimale investering
€ 50
Investeringskosten
Geen kosten voor de investeerder
Ga naar Lendahand

Ervaringen met Lendahand

3.5

op basis van 25 reviews via Google Maps

Lynn Hamerlinck

Lynn Hamerlinck

een maand geleden

Betrouwbaar. Ik investeer sinds enkele jaren via Lendahand en draag verschillende projecten in Kenia en Mexico een warm hart toe. Een mooie manier om bij te dragen aan gelijkheid in de wereld.

Marco en Marjan Verduijn

Marco en Marjan Verduijn

een jaar geleden

Goed platform, zijn al investeerder sinds 2018. Deelgenomen in meer dan 100 projecten waarvan inmiddels ruim 30 volledig zijn terugbetaald en afgelost en slechts ééntje niet. Hoog rendement en hoog risico gaan hand in hand, over risicovolle projecten krijg je maandelijks netjes updates. Via het platform is alles verder goed te volgen en te regelen, mooie over en doorzichten. Wij zijn erg gelukkig met Lendahad omdat dit op eenvoudige sociaal en economisch investeren toegankelijk maakt.

René A.

René A.

2 jaar geleden

In ongeveer 25 projecten geïnvesteerd bij deze club en dus een redelijke spreiding. Inmiddels zijn hiervan al meerdere projecten in de problemen gekomen. Met name de afwikkeling van deze defaults doe Lendahand erg slecht. Ze zouden alle investeerders naar rato moeten terugbetalen in plaats van de oudste inleg eerst terugbetalen. Inmiddels is deze blunder wel een beetje toegegeven en de werkwijze klaarblijkelijk aangepast. Een oplossing voor de investeerders welke door deze handelswijze extra gedupeerd zijnlees meer

rits Dijkstra

rits Dijkstra

2 jaar geleden

Mooie projecten met goede impact op de sociaal- en macro-economische ontwikkeling in de betreffende landen. Zoals we ook bij andere investeringen in microfinanciering vaak zien, is ook hier de terugbetalings-moraal erg hoog. Voor wie geen rente wil of hoeft te ontvangen, kijk eens op PlusPlus, een samenwerkingsorganisatie van Solidaridad, Lendahand en Truvalu. Ik ben (voor corona) een paar keer bij LendaHand op kantoor geweest. Goede club mensen.

Ak

Ak

3 jaar geleden

Reeds 2 investeringen waarbij niet terug betaald kan worden Edit na reactie van Lendahand: ik heb in meer dan 20 projecten geïnvesteerd voor een bedrag van in totaal minder dan 5000 euro. Risico’s bestaan inderdaad. Voor mij dus een enorm slechte ervaring.

Bekijk alle 25 reviews op Google Maps

Laatste projecten van Lendahand

Alle projecten