NPEX

3.5

NPEX

NPEX bestaat sinds 2008 en staat voluit voor Nederlandsche Participatie Exchange. Op deze effectenbeurs kunnen beleggers obligaties en aandelen kopen en verhandelen van Nederlandse mkb-bedrijven. Het handelsplatform richt zich op ondernemingen die op zoek zijn naar één tot tien miljoen euro aan groeikapitaal.

Mogelijkheden NPEX

Ondernemers kunnen via NPEX een financiering ophalen vanaf één miljoen euro door aandelen of obligatieleningen uit te geven. De rente op obligaties ligt op jaarbasis tussen de vijf en tien procent en wordt maandelijks uitbetaald. De looptijd van de lening ligt tussen de vier en zeven jaar. Wie eerder van de lening(en) af wil, kan de obligatie(s) verhandelen op de digitale beurs.

Ook voor de certificaten van aandelen geldt dat ze verhandelbaar zijn op de beurs. Het rendement is afhankelijk van de groei en de winstontwikkeling van het bedrijf. Sommige ondernemingen keren dividend uit, maar dit is niet altijd het geval.

Investeren via NPEX

Handelen via NPEX gebeurt volledig geautomatiseerd. Tenzij je zelf een adviseur in de arm neemt, zal je het qua informatie moeten doen met de cijfers, financiële situatie en risicoprofielen die de beurs verstrekt. NPEX werkt met een prospectus, waarin onder meer wordt uitgelegd waarom de bedrijven effecten willen uitgeven, hoeveel effecten het zijn, wat de nominale waarde ervan is en wat de eventuele risico’s zijn.

Kosten NPEX

NPEX werkt met verschillende soorten commissies. Zo betaal je bij de aankoop van (certificaten van) aandelen eenmalig één procent over het ingeschreven bedrag. Bij obligaties betaal je maandelijks servicekosten van 0,05 procent van de nominale waarde van de obligatie. Voor het kopen of verkopen van effecten op de beurs betaal je 0,5 procent transactiekosten, met een minimum van 2,50 euro per transactie.

Platform details

Adres
WTC Den Haag, Pr. Margrietplantsoen 44, 2595 BR Den Haag, Nederland
Telefoonnummer
+31 70 385 1530
Aantal projecten
84 projecten
Totaal gefinancierd
+/- € 167 miljoen
Minimale investering
€ 1.000
Investeringskosten
Verschillend per project
Ga naar NPEX

Ervaringen met NPEX

3.5

op basis van 8 reviews via Google Maps

kees b

kees b

6 maanden geleden

NPEX is een drama voor beleggers. De deelnemende bedrijven vallen bij bosjes om (Tuktuk, Axxion, HyGear, Slim Opgewekt, Wagamama etc.) en er is vrijwel geen upside. O ja ik kreeg een schort nadat Unilever De Vegetarisch Slager overnam en de lening vervroegd afloste. Dacht een redelijk veilige en gespreide belegging te hebben maar heb tienduizenden euro's verloren.

Selka Toer

Selka Toer

een maand geleden

Nog even wat ''kinderziektes'' verhelpen (zit nu in 2023 wel degelijk genoeg in elkaar zelfs voor een globaal publiek.) Mooi initiatief en ook even een frisse wind voor individuele beleggers. Een beurs die nog in de beginfase zit maar ik acht deze beginfase zeer sterk en ook goed 2023 in gegaan, zal nog veel van deze beurs horen in de toekomst neem ik aan.

Koen L

Koen L

een jaar geleden

ik vind de fee voor NPEX, het rendement, het bijbehorende risico niet goed in balans met elkaar. Tevens is door relatief hoge minimale inleg het risico behoorlijk geconcentreerd. De fee is fors met 0,6% per jaar plus aanschafkosten van 1%, zeker t.o.v. andere platforms. Daarnaast zie ik relatief grote risico's in projecten waarbij de emmissie waarde nagenoeg gelijk is met de omzet van de organisatie. Zelf heb ik een project die in de problemen is gekomenlees meer

don richie

don richie

6 maanden geleden

Blijf hier weg. Niet professioneel genoeg. Zeer riskant tegenover laag rendement.

Carmen K

Carmen K

3 jaar geleden

Bekijk alle 8 reviews op Google Maps