Geldvoorelkaar

NPEX

4.2

NPEX

NPEX bestaat sinds 2008 en staat voluit voor Nederlandsche Participatie Exchange. Op deze effectenbeurs kunnen beleggers obligaties en aandelen kopen en verhandelen van Nederlandse mkb-bedrijven. Het handelsplatform richt zich op ondernemingen die op zoek zijn naar één tot tien miljoen euro aan groeikapitaal.

Mogelijkheden NPEX

Ondernemers kunnen via NPEX een financiering ophalen vanaf één miljoen euro door aandelen of obligatieleningen uit te geven. De rente op obligaties ligt op jaarbasis tussen de vijf en tien procent en wordt maandelijks uitbetaald. De looptijd van de lening ligt tussen de vier en zeven jaar. Wie eerder van de lening(en) af wil, kan de obligatie(s) verhandelen op de digitale beurs.

Ook voor de certificaten van aandelen geldt dat ze verhandelbaar zijn op de beurs. Het rendement is afhankelijk van de groei en de winstontwikkeling van het bedrijf. Sommige ondernemingen keren dividend uit, maar dit is niet altijd het geval.

Investeren via NPEX

Handelen via NPEX gebeurt volledig geautomatiseerd. Tenzij je zelf een adviseur in de arm neemt, zal je het qua informatie moeten doen met de cijfers, financiële situatie en risicoprofielen die de beurs verstrekt. NPEX werkt met een prospectus, waarin onder meer wordt uitgelegd waarom de bedrijven effecten willen uitgeven, hoeveel effecten het zijn, wat de nominale waarde ervan is en wat de eventuele risico’s zijn.

Kosten NPEX

NPEX werkt met verschillende soorten commissies. Zo betaal je bij de aankoop van (certificaten van) aandelen eenmalig één procent over het ingeschreven bedrag. Bij obligaties betaal je maandelijks servicekosten van 0,05 procent van de nominale waarde van de obligatie. Voor het kopen of verkopen van effecten op de beurs betaal je 0,5 procent transactiekosten, met een minimum van 2,50 euro per transactie.

Platform details

Adres
WTC Den Haag, Pr. Margrietplantsoen 44, 2595 BR Den Haag, Nederland
Telefoonnummer
+31 70 385 1530
Aantal projecten
50 projecten
Totaal gefinancierd
+/- € 122 miljoen
Minimale investering
€ 1.000
Investeringskosten
Verschillend per project
Ga naar NPEX

Ervaringen met NPEX

4.2

op basis van 5 reviews via Google Maps

Koen L

Koen L

6 maanden geleden

ik vind de fee voor NPEX, het rendement, het bijbehorende risico niet goed in balans met elkaar. Tevens is door relatief hoge minimale inleg het risico behoorlijk geconcentreerd. De fee is fors met 0,6% per jaar plus aanschafkosten van 1%, zeker t.o.v. andere platforms. Daarnaast zie ik relatief grote risico's in projecten waarbij de emmissie waarde nagenoeg gelijk is met de omzet van de organisatie. Zelf heb ik een project die in de problemen is gekomenlees meer

Carmen K

Carmen K

3 jaar geleden

Warehouse 365

Warehouse 365

3 jaar geleden

Remi Arens

Remi Arens

3 jaar geleden

Jeroen ter Hoeven

Jeroen ter Hoeven

5 jaar geleden

Bekijk alle 5 reviews op Google Maps