Vastgoed crowdfunding

Crowdfunding voor vastgoed is minder gek dan het misschien klinkt. Sterker nog, voor zakelijke panden is deze manier van geld ophalen juist mateloos populair.

Bij crowdfunding denk je waarschijnlijk aan projecten met een hoge gunfactor. Initiatieven die zich richten op een grote groep mensen die individueel kleine bedragen inleggen, zoals voor de culturele sector en goede doelen. Maar crowdfunding is veel meer dan dat.

Vastgoed crowdfunding is in opkomst

Crowdfunding voor vastgoed is nu enorm in trek. Sterker nog, onroerend goed beslaat op sommige platformen het merendeel van de projecten.

Ook zijn er een hoop aanbieders bijgekomen die zich specialiseren in vastgoed. Crowdfunding is dus een serieus alternatief geworden voor de financiering van bedrijfspanden en woningen.

Particulieren investeren graag in vastgoed.

Dit type crowdfunding-projecten wordt gefinancierd door een groot netwerk van particuliere investeerders. En zij investeren graag in vastgoed. De risico’s zijn namelijk laag, omdat het onderpand relatief waardevast is. Met een investering in vastgoed kun je ook prima vaste inkomsten genereren. Daarbij is crowdfunding een stuk flexibeler dan een financiering van de bank.

Welk type vastgoed is geschikt?

Een projectontwikkelaar die financiering zoekt voor een nieuw bedrijfspand. Een particulier die een vakantiehuis wil kopen. Of een woningstichting die huurwoningen wil opknappen. Dit soort vastgoedprojecten kun je allemaal tegenkomen op crowdfunding-platformen, van onroerend goed tot woningen, utiliteitsbouw en bedrijfspanden.

Natuurlijk leent het ene type vastgoed zich beter voor crowdfunding dan de andere. In Nederland is vooral commercieel vastgoed in trek. Crowdfunding voor een particuliere koopwoning is ook mogelijk, maar komt minder vaak voor. Meestal gaat het om panden waar nog een eerste hypotheek beschikbaar is. Een winkel of een kantoorgebouw, bijvoorbeeld. Maar ook hotels, vakantiehuizen en woningen voor verhuur kom je veel tegen.

Crowdfunding-platformen

Er zijn verschillende platformen waar je een crowdfunding-project op poten kan zetten. Maar niet elk platform leent zich ook voor vastgoed. Het gaat hierbij om grote bedragen in de vorm van een gedeelde investering, die ook nog eens een waardevol onderpand hebben. Niet elke aanbieder heeft daar ervaring mee of is daar speciaal op ingericht. De volgende platforms zijn in ieder geval wel geschikt voor vastgoed crowdfunding:

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het heeft meer dan 2.000 projecten gefinancierd voor bedragen t/m €2.500.000 per project (mkb- en vastgoedondernemingen). Investeerders hebben direct inzicht in hun portefeuille en ontwikkeling rendement.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Matching Capital is een crowdfunding-platform speciaal voor vastgoed. Hier betaal je geen bemiddelingskosten en kun je investeren in een vastgoedproject vanaf 5 duizend euro. Matching Capital rekent tussen de 5 en 9 procent rente per jaar. Dit wordt per maand of kwartaal uitgekeerd.

Investeren in buitenlands vastgoed

Buitenlandse platforms waarop je kunt investeren in vastgoed via crowdfunding-projecten zijn:

Reinvest24 is opgericht in 2018 en biedt veel projecten voor vastgoed in Riga, Talinn en Moldavië en sinds 2021 ook in Spanje. Het gemiddelde bruto-rendement is ruim 14 procent, investeringen zijn gedekt door een hypotheek via een Collateral Agent. Er is een Secondary Market.

Via LandEx kun je investeren in een stuk landbouwgrond. Het Estse platform biedt leningen aan met variabele rentes, zodat de waarde afhangt van de prijs. Investeerders profiteren van de volledige stijging van de activawaarde. De investering wordt gedekt door een hypotheek.

Crowd with Us is een crowdfunding-platform dat zich specialiseert in vastgoed. Gebruikers kunnen zelf projecten kiezen om in te investeren, of de AutoInvest-functie gebruiken om hun portfolio automatisch te diversifiëren.

Wat zijn de voorwaarden van de platformen?

Crowdfunding is minder streng dan de bank, maar ook crowdfunding-platformen kennen een paar voorwaarden om te kunnen investeren. Aangezien deze vorm van vastgoedfinanciering grote bedragen moet ophalen, zal je moeten aantonen dat je de lasten ook echt kunt dragen.

Je moet je bedrijfscijfers inzichtelijk willen maken.

Dit betekent dat je je bedrijfscijfers inzichtelijk moet maken. En die cijfers moeten enigszins gezond zijn. Ook ben je bij crowdfunding meestal hoofdelijk aansprakelijk voor je aflossingen en renteverplichtingen.crowdfunding

Verder moet duidelijk zijn dat jij een logische kandidaat bent om een pand aan te schaffen. De ideale kandidaat is dus een ondernemer die al huurt en nu wil kopen, zoals de huurder van een winkel of kantoorpand. Of een investeerder die zijn of haar vastgoedportefeuille wil uitbreiden, bijvoorbeeld.

Crowdfunding versus de bank

Hoewel je bij crowdfunding meer rente betaalt, stelt een bank veel hogere eisen aan een aanvraag. Met name voor vastgoed gelden er strenge voorwaarden, zoals voor de waarde van het onderpand en je eigen inbreng. Is het bovendien je eerste zakelijke hypotheek, of blijft het bedrag onder de half miljoen euro? Dan is het voor de bank niet rendabel genoeg door de administratieve rompslomp. Voor veel ondernemers in het mkb is de bank daarom geen optie meer.

Bij crowdfunding heb je meer regie.

Daarnaast kunnen de maandelijkse lasten bij een bank nog aardig oplopen, omdat je verplicht bent minstens een deel af te lossen. Maar met crowdfunding kun je zelf de regie in handen nemen. Als je de eerste maanden niet wilt aflossen, bijvoorbeeld, of tegen meer rente eerder wilt kunnen oversluiten, is dat geen probleem. Op veel crowdfunding-platformen wordt dit zelfs standaard aangeboden. Investeerders snappen immers dat je genoeg werkkapitaal te besteden wilt hebben.

De relatie met de investeerder is hechter

Waar crowdfunding zich nog het meest onderscheidt van andere financieringsvormen, is de relatie met investeerders. Voor projecten met een hoge gunfactor is dit een belangrijk voordeel, maar voor vastgoed geldt dat net zo. Een leverancier, zakenpartner, familielid of andere stakeholder kun je dus gemakkelijk bij jouw plan betrekken.

Ook kun je investeerders mooi op de hoogte houden van het verloop van het project, waar vastgoed zich natuurlijk uitstekend voor leent. Deze updates kunnen potentiële investeerders bovendien verleiden om ook in te stappen.