Vastgoed crowdfunding

Crowdfunding voor vastgoed is minder gek dan het misschien klinkt. Sterker nog, voor zakelijke panden is deze manier van geld ophalen juist mateloos populair.

Bij crowdfunding denk je waarschijnlijk aan projecten met een hoge gunfactor. Initiatieven die zich richten op een grote groep mensen die individueel kleine bedragen inleggen, zoals voor de culturele sector en goede doelen. Maar crowdfunding is veel meer dan dat.

Vastgoed crowdfunding is in opkomst

Crowdfunding voor vastgoed is nu enorm in trek. Sterker nog, onroerend goed beslaat op sommige platformen het merendeel van de projecten.

Ook zijn er een hoop aanbieders bijgekomen die zich specialiseren in vastgoed. Crowdfunding is dus een serieus alternatief geworden voor de financiering van bedrijfspanden en woningen.

Particulieren investeren graag in vastgoed.

Dit type crowdfunding-projecten wordt gefinancierd door een groot netwerk van particuliere investeerders. En zij investeren graag in vastgoed. De risico’s zijn namelijk laag, omdat het onderpand relatief waardevast is. Met een investering in vastgoed kun je ook prima vaste inkomsten genereren. Daarbij is crowdfunding een stuk flexibeler dan een financiering van de bank.

Welk type vastgoed is geschikt?

Een projectontwikkelaar die financiering zoekt voor een nieuw bedrijfspand. Een particulier die een vakantiehuis wil kopen. Of een woningstichting die huurwoningen wil opknappen. Dit soort vastgoedprojecten kun je allemaal tegenkomen op crowdfunding-platformen, van onroerend goed tot woningen, utiliteitsbouw en bedrijfspanden.

Natuurlijk leent het ene type vastgoed zich beter voor crowdfunding dan de andere. In Nederland is vooral commercieel vastgoed in trek. Crowdfunding voor een particuliere koopwoning is ook mogelijk, maar komt minder vaak voor. Meestal gaat het om panden waar nog een eerste hypotheek beschikbaar is. Een winkel of een kantoorgebouw, bijvoorbeeld. Maar ook hotels, vakantiehuizen en woningen voor verhuur kom je veel tegen.

Crowdfunding-platformen

Er zijn verschillende platformen waar je een crowdfunding-project op poten kan zetten. Maar niet elk platform leent zich ook voor vastgoed. Het gaat hierbij om grote bedragen in de vorm van een gedeelde investering, die ook nog eens een waardevol onderpand hebben. Niet elke aanbieder heeft daar ervaring mee of is daar speciaal op ingericht. De volgende platforms zijn in ieder geval wel geschikt voor vastgoed crowdfunding:

Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Bij Vondellaan Vastgoed investeer je in Nederlands vastgoed. Vanaf 1.000 euro investeer je al gespreid in de vastgoed-portefeuille van het platform. Boven de 250.000 euro kun je rechtstreeks investeren in woningen. Rente kan oplopen tot 8,5 procent. Download brochure voor meer info.

Investeren in buitenlands vastgoed

Buitenlandse platforms waarop je kunt investeren in vastgoed via crowdfunding-projecten zijn:

Nordstreet is een internationaal crowdfunding-platform met een focus op vastgoedprojecten met een LTV tot 75 procent. Investeren kan vanaf 50 euro en het gemiddelde rendement schommelt tussen de 12 en 12,5 procent. Opgericht in 2017 en gevestigd in Litouwen.

Lendermarket is een platform voor P2P-leningen uit Dublin. Het heeft meer dan 17 duizend gebruikers die tot nu toe 377 miljoen euro hebben geïnvesteerd. De gemiddelde rente is 12 tot 15 procent voor leningen met looptijden van 1 tot 53 maanden. Het jaarlijkse rendement kan oplopen tot 15,5 procent.

EstateGuru is een grote Europese marktplaats voor kortlopende leningen voor vastgoed. Het is opgericht in 2013 en in 2020 heeft het met bijna 50.000 investeerders ruim 200 miljoen aan financieringen gefaciliteerd. Sinds 2021 biedt het ook een Auto-Invest-mogelijkheid.

Ook het Engelstalige EvoEstate.com biedt regelmatig campagnes in Duitsland, Spanje en de Baltische Staten. Naast eigen projecten verzamelt het ook die van 18 andere platforms. Het is nog een relatief nieuw platform maar heeft al enkele mooie vastgoed-projecten gefinancierd.

Letsinvest is een crowd-investeringsplatform uit Litouwen. Je kunt vanaf 100 euro investeren in commercieel en residentieel vastgoed. Het gemiddelde jaarlijkse rendement is 9,41 procent. Je kunt direct investeren, je inkopen in het eigen vermogen van verhuurmakelaars of investeren in obligaties.

Wat zijn de voorwaarden van de platformen?

Crowdfunding is minder streng dan de bank, maar ook crowdfunding-platformen kennen een paar voorwaarden om te kunnen investeren. Aangezien deze vorm van vastgoedfinanciering grote bedragen moet ophalen, zal je moeten aantonen dat je de lasten ook echt kunt dragen.

Je moet je bedrijfscijfers inzichtelijk willen maken.

Dit betekent dat je je bedrijfscijfers inzichtelijk moet maken. En die cijfers moeten enigszins gezond zijn. Ook ben je bij crowdfunding meestal hoofdelijk aansprakelijk voor je aflossingen en renteverplichtingen.crowdfunding

Verder moet duidelijk zijn dat jij een logische kandidaat bent om een pand aan te schaffen. De ideale kandidaat is dus een ondernemer die al huurt en nu wil kopen, zoals de huurder van een winkel of kantoorpand. Of een investeerder die zijn of haar vastgoedportefeuille wil uitbreiden, bijvoorbeeld.

Crowdfunding versus de bank

Hoewel je bij crowdfunding meer rente betaalt, stelt een bank veel hogere eisen aan een aanvraag. Met name voor vastgoed gelden er strenge voorwaarden, zoals voor de waarde van het onderpand en je eigen inbreng. Is het bovendien je eerste zakelijke hypotheek, of blijft het bedrag onder de half miljoen euro? Dan is het voor de bank niet rendabel genoeg door de administratieve rompslomp. Voor veel ondernemers in het mkb is de bank daarom geen optie meer.

Bij crowdfunding heb je meer regie.

Daarnaast kunnen de maandelijkse lasten bij een bank nog aardig oplopen, omdat je verplicht bent minstens een deel af te lossen. Maar met crowdfunding kun je zelf de regie in handen nemen. Als je de eerste maanden niet wilt aflossen, bijvoorbeeld, of tegen meer rente eerder wilt kunnen oversluiten, is dat geen probleem. Op veel crowdfunding-platformen wordt dit zelfs standaard aangeboden. Investeerders snappen immers dat je genoeg werkkapitaal te besteden wilt hebben.

De relatie met de investeerder is hechter

Waar crowdfunding zich nog het meest onderscheidt van andere financieringsvormen, is de relatie met investeerders. Voor projecten met een hoge gunfactor is dit een belangrijk voordeel, maar voor vastgoed geldt dat net zo. Een leverancier, zakenpartner, familielid of andere stakeholder kun je dus gemakkelijk bij jouw plan betrekken.

Ook kun je investeerders mooi op de hoogte houden van het verloop van het project, waar vastgoed zich natuurlijk uitstekend voor leent. Deze updates kunnen potentiële investeerders bovendien verleiden om ook in te stappen.