Crowdfunding-financiering

Als je een lening zoekt voor je bedrijf kan een crowdfunding-financiering een flexibele oplossing bieden. Al zijn er veel verschillen tussen platforms en is het belangrijk dat je goed voorbereid je project lanceert. Crowdfundmarkt.nl helpt je graag op weg met de eerste stappen.

Een financiering ophalen met crowdfunding

FinancieringCrowdfunding biedt een flexibele financiering voor het mkb. Dat heeft veel voordelen, maar een nadeel is dat er hierdoor veel verschillen zijn in aanlooptijd en opstartkosten.

Ook zijn er grote verschillen tussen platforms. Sommige wensen vooral zekerheden terwijl andere platforms juist willen dat je veel moeite doet om zelf geld uit je eigen warme netwerk te halen.

Enkele populaire platforms die veel financieringen realiseren voor het mkb:

Collin Crowdfund

Collin CrowdfundCollin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefund en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar

GeldvoorelkaarGeldvoorelkaar is momenteel het platform dat het meeste geld via crowdfunding heeft opgehaald in Nederland. In 2010 opgericht door twee heren uit de financiële dienstverlening, was dit de eerste crowdfunding-speler met een eigen AFM-vergunning.

Oneplanetcrowd

OneplanetcrowdOneplanetcrowd bestaat sinds 2012. Het was een van de eerste toonaangevende crowdfunding-platformen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. De website biedt projecten in onder meer de zorg, agrarische, energie- en vastgoedsector met een positieve impact op mens en milieu. Leningen op Oneplanetcrowd hebben een rente tot 8 procent.

Andere spelers zijn te vinden via ons platforms-overzicht.

Financieringsmogelijkheden

Crowdfunding-financieringEen eerste punt waarop je platforms kunt vergelijken is het type financiering. Zo zijn er gespecialiseerde platforms voor bijvoorbeeld vastgoed of de horecasector. Al zijn grote marktleiders als Collin Crowdfund of Geldvoorelkaar hiervoor ook zeer geschikt.

Deze grote platforms zijn wel sterk gericht op investeerders die op zoek zijn naar financieel rendement. Als jij de investeerders kunt verzamelen door zelf een heuse marketingcampagne op te zetten met videos, social media of andere eigen uitingen dan kun je soms beter kiezen voor een donatieplatform of een speler als Crowdaboutnow.com. Ook voor projecten waarbij aandelen of een converteerbare lening als tegenprestatie wordt aangeboden zijn soms andere platforms ook een betere keuze.

Crowdfunding-kosten

Een financiering ophalen via crowdfunding is niet goedkoop. Grofweg kun je stellen dat een platform voor een bedrijfslening via crowdfunding ongeveer 5% aan kosten rekent. Meestal is dit verdeeld over een deel bij aanvang en een deel aan jaarlijkse kosten, al zijn er ook platforms die in één keer een bedrag op de financiering inhouden. Om het nog lastiger te maken rekenen platforms soms ook verschillende tarieven voor aanvangskosten, publicatie- of administratiekosten en beheerkosten. Deze kunnen weer verschillen per looptijd of type financiering.

Los daarvan moet je ook rente betalen over de financiering. Deze rente ligt veelal tussen de 6 en 9%, afhankelijk van de looptijd en voorwaarden. Deze rente gaat direct naar de investeerders die de campagne financieren.

Aanloop- en beoordelingstijd

aanlooptijd leningOp sommige crowdfunding-platforms zijn de projecten soms enorm snel gevuld. Dat schetst een beeld dat je via crowdfunding snel een financiering kunt ophalen. Voor kleine bedragen die grotendeels geautomatiseerd kunnen worden gescreend is een snelle doorlooptijd inderdaad mogelijk. Bij grotere projecten zijn er soms wel meerdere weken aan een project vooraf gegaan.

Of dat nodig is hangt af van een paar zaken. Ten eerste beoordelen platforms, en soms ook externe kredietbureaus, jouw bedrijfscijfers. Die moet je kunnen aanleveren en toelichten. Als jouw cijfers helder en actueel zijn kun je snel door naar de volgende stap maar vaak hebben ondernemers hier even wat tijd voor nodig.

Daarnaast is het afhankelijk waarvoor je een financiering ophaalt. Het meeste geld wordt gebruikt als objectfinanciering. Denk aan verhuurde kantoorpanden, beleggingspanden of ander zakelijk onroerend goed. Deze projecten hebben een goed onderpand en zekerheden zijn ook binnen crowdfunding belangrijk. Het opstellen van een hypotheek of notariële akte kan soms even duren.