Oneplanetcrowd lanceert impact bond

Oneplanetcrowd lanceert impact bond

Oneplanetcrowd lanceert een nieuw investeringsproduct: impact bonds. Het is de eerste broker in Europa die impact-obligaties via crowdfunding mogelijk maakt. Eerder konden particulieren alleen terecht bij onder andere Triodos Bank.

Crowdfundingplatform Oneplanetcrowd staat bekend om impact-investeringen op het gebied van onder meer duurzaamheid en zorginnovatie. Sinds de start in 2012 hebben 30.000 gebruikers geïnvesteerd in ruim 250 projecten. In 2019 passeerde Oneplanetcrowd de grens van 50 miljoen euro aan opgehaalde investeringen.

Eerste Europese crowdfunding impact bond

Nu biedt Oneplanetcrowd naast converteerbare leningen ook impact bonds aan. Daarbij halen investeerders geld op voor een uitvoerder die een maatschappelijk probleem aanpakt, zoals een gemeente. De uitvoerder betaalt de investering inclusief vooraf afgesproken rendement terug wanneer de overeengekomen resultaten behaald zijn.

Impact bonds waren vooral voor professionele beleggers.

Impact-obligaties bestonden al, maar waren in Nederland vooral weggelegd voor professionele beleggers. Particulieren konden hiervoor alleen terecht bij Triodos Bank. Oneplanetcrowd is de eerste aanbieder in Europa die impact bonds via crowdfunding mogelijk maakt.

Eerste impact bond: valpreventie bij ouderen

Oneplanetcrowd lanceert de impact bonds met project ‘Stevig Staan’ – een valpreventieprogramma voor 2.500 ouderen in Noord-Limburg. Volgens de uitvoerders belanden jaarlijks zo’n 100.000 ouderen na een val op de spoedeisende hulp, waarvan ruim 3.500 overlijden.

Het verwachte ROI is 27,4%.

Van het totale investeringsbedrag van 1,55 miljoen euro wordt de helft, 755.000 euro, opgehaald via crowdfunding. Deloitte meet tijdens het programma hoeveel valincidenten beperkt worden. Verwacht wordt dat de investering in 6 tot maximaal 8 jaar terugbetaald wordt met een ROI van 27,4 procent.

‘Investeren samen met Franse bank’

De markt voor impact-obligaties is jong, maar is de laatste jaren hard gegroeid. In 2007 werd de eerste impact bond uitgegeven door de Europese investeringsbank. Afgelopen jaar werden wereldwijd ruim 3.000 obligaties uitgegeven, samen goed voor zo’n 1 triljoen dollar. Dat is een toename van 77 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

In 2021 waren impact bonds goed voor 1 triljoen dollar.

“Ik ben heel trots op deze innovatie. Oneplanetcrowd heeft de primeur in Europa: particuliere investeerders kunnen nu meedelen in de financiële én maatschappelijke winst van een valpreventieprogramma,” zegt directeur Maarten de Jong van Oneplanetcrowd. “Dat doen ze ook nog eens samen – en op exact gelijke condities – met een Franse bank die ervaring heeft met investeren in impact bonds.”

Gerelateerde berichten