Symbid overgenomen door SeedBlink

Symbid overgenomen door SeedBlink

Het Nederlandse aandelencrowdfunding-platform Symbid is overgenomen door de Roemeense crowdfunder SeedBlink. Samen hebben de platformen voor meer dan 110 miljoen euro aan investeringen in 250 tech startups gerealiseerd. Symbid-investeerders krijgen nu toegang tot Europese mogelijkheden.

Historie Symbid

Het crowdfunding-platform Symbid lanceerde in 2011 en was naar eigen zeggen het eerste aandelencrowdfunding-platform ter wereld. Het bedrijf richt zich volledig op aandelen van startups, met name in de technologiesector. Investeringen met een hoog risicoprofiel.

Het had in de beginjaren grootste plannen, maar de internationale uitrol werd geen succes. In Nederland bleef het in afgeslankte vorm actief met een ervaren team, maar het aanbod bleef afgelopen jaren zeer beperkt. In 2020 verhandelde het platform minder dan 300.000 euro en ook vorig jaar bleef het beperkt tot bijna 2 miljoen euro.

Overname door SeedBlink

Vandaag maakt het bedrijf bekend dat het is overgenomen door de Roemeense speler SeedBlink. Welk bedrag met de overname gemoeid is, is onbekend. Wel laten de bedrijven weten dat ze samen meer dan 110 miljoen euro aan investeringen in 250 startups hebben gerealiseerd, met een gecombineerd netwerk van 62.000 investeerders, al is dit bij Symbid dus wel een optelsom van deels gedateerde gegevens.

SeedBlink actief in meerdere landen

SeedBlink bestaat sinds 2020 en heeft ruim 12.000 particuliere investeerders in haar netwerk. Het heeft in totaal meer dan 75 miljoen euro verstrekt aan startups. Vergeleken met Engelse equity-platforms als Seedrs of Crowdcube heeft het dus nog wel een lange weg te gaan. Het heeft momenteel een portefeuille van ruim 60 bedrijven uit 12 landen en richt zich op technologie startups en scale-ups.

‘We willen in alle landen binnen de Europese Unie aanwezig zijn.’

Het bedrijf heeft kantoren in Griekenland, Bulgarije en Oostenrijk. Naast de uitbreiding naar ons land verwacht het binnenkort ook in Frankrijk en Tsjechië actief te worden. “We willen in alle landen van de Europese Unie aanwezig zijn. De komende anderhalf jaar zullen wij nieuwe overnames aankondigen”, vertelt Radu Georgescu, bestuursvoorzitter van SeedBlink.

Gevolgen overname

Door de overname vergroot SeedBlink haar investeerderspool dankzij het bestaande netwerk van Symbid-investeerders. Ook versterkt SeedBlink haar positie met het netwerk van professionele investeerders waar Symbid al mee verbonden is, zoals banken, VCs en angel investeerders.

‘Investeerders krijgen toegang tot meer mogelijkheden.’

Naar eigen zeggen blijft het team van Symbid de investeringsactiviteiten in de Benelux leiden. Investeerders krijgen toegang tot pan-Europese investeringsmogelijkheden. De overname heeft geen gevolgen voor de huidige investeringen.

“De bundeling van krachten zal ons helpen het ondernemersecosysteem te versterken, door het aanbieden van een unieke digitale financieringsinfrastructuur, een secundaire markt en een slagvaardig netwerk van professionele investeerders die co-investeren met individuele investeerders door heel Europa”, aldus Robin Slakhorst, oprichter van Symbid.

Gerelateerde berichten