Tussentijdse projectverkoop populair bij Waardevoorjegeld

Het prikbord van Waardevoorjegeld.nl, waar investeerders lopende projecten kunnen aanbieden, is populair. In de eerste zes weken zijn er al meer dan zestig leningen verhandeld en de interesse blijft groeien, meldt het platform aan Crowdfundmarkt.nl.
Secondary market door vergunning
Platforms met een ECSP-vergunning kunnen een eigen secondary market starten. Internationaal gebeurt dat veel, vooral bij peer-to-peer en equity platforms. In Nederland kunnen investeerders tussentijds hun investeringen meestal nog niet verkopen. Dit komt door de extra administratie die het met zich meebrengt en twijfels bij platforms over de belangstelling van investeerders.
‘Investeerders zoeken naar meer flexibiliteit in hun beleggingen’
Waardevoorjegeld.nl besloot het wel mogelijk te maken. “We zagen het als een mooie aanvullende functie ter ondersteuning van onze investeerders. We merken dat zij zoeken naar meer flexibiliteit in hun beleggingen,” aldus Laurènce Everse, marketingmedewerker bij Waardevoorjegeld.nl.
‘In januari een eigen prikbord gelanceerd’
Al snel blijkt dat er vanuit investeerders inderdaad veel vraag naar is. Het prikbord, waarop investeerders lopende projecten kunnen aanbieden, werd op 6 januari gelanceerd. Het aanbieden kost 39,50 euro per project. Als je meerdere projecten tegelijk aanbiedt, betaal je maximaal 3 keer een project, dus 118,50 euro. Extra vermeldingen zijn op dat moment dus gratis.
‘Er zijn al meer dan zestig investeringen verhandeld’
“Er zijn al meer dan zestig investeringen verhandeld, en we zien dat het volume blijft groeien nu meer investeerders ervan horen,” geeft Everse aan. “Het is natuurlijk ook een prachtige kans voor jongeren, om toch op deze manier te kunnen sparen en afstand kunnen doen als ze een huis kunnen kopen; om maar een voorbeeld te noemen.
Maximaal 30 dagen op het prikbord
Projecten blijven maximaal 30 dagen op het prikbord staan. Als er geen interesse is, verwijdert het platform deze weer automatisch van het prikbord. Verder kun je een project alleen aanbieden voor het nominale bedrag (het openstaande deel van de hoofdsom) en moet je het volledige investeringsbedrag van een lopend project aanbieden. Je kunt dus niet een deel verkopen. Projecten met betalingsproblemen zijn uitgesloten, en als er tussentijds problemen ontstaan worden de prikbordaanbiedingen meteen verwijderd.
“Investeerders hoeven geen reden op te geven. Maar ze kunnen hier natuurlijk gewoon hun persoonlijke verhaal bij plaatsen. Diegenen die wel een reden gaven, verkochten omdat ze het geld snel nodig hebben”, laat Everse weten. “Je kunt natuurlijk zeggen, dat de investering dan wellicht niet slim is gedaan, omdat je het geld nodig hebt, maar er kan natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren. Op dat moment is het prikbord een uitkomst. Zo ook bij overlijden, waarbij met de fiscus moet worden afgerekend bijvoorbeeld. Dat er interesse was vanuit investeerders hadden we wel verwacht, al zijn we wel positief verrast door de populariteit.”
Reacties