Wakibi tikt €5 miljoen aan

Wakibi tikt €5 miljoen aan

Wakibi, die kleine leningen verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden, heeft 5 miljoen euro aan financieringen behaald. Dat geld ging naar ruim 87 duizend projecten voor startende en groeiende bedrijven.

Crowdfundingplatform Wakibi bestaat sinds 2011 en verstrekt microkredieten aan ondernemers in opkomende economieën. Op het platform zijn ruim 10 duizend leners actief.

15 sectoren uit 86 landen

Deze maand is de mijlpaal van 5 miljoen euro aan financieringen behaald. Daarmee zijn in totaal 87.488 projecten gefinancierd uit 86 landen in 15 verschillende sectoren. Dit zijn merendeels ondernemingen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De projecten zijn meestal actief in de sectoren landbouw (29 procent), voedsel (19 procent) en verkoop (13 procent).

In totaal zijn 87.448 projecten gefinancierd.

De 5 miljoen euro is het resultaat van 4400 geldschieters. Ook hebben 18 partners, waaronder ondernemers en stichtingen, 183 duizend euro ingelegd.

1,2 miljoen euro uitgeleend

Naar eigen zeggen is 98 procent van de verstrekte leningen volledig terugbetaald. Die terugbetalingen gaan weer naar de accounts van de uitleners. Vervolgens kunnen gebruikers ervoor kiezen dit opnieuw te investeren of naar hun bankrekening te storten.

98% van de leningen is terugbetaald.

De afgelopen 11 jaar is 1,2 miljoen euro uitgeleend. Daarvan is de meerderheid opnieuw geïnvesteerd, aldus het bedrijf. Dit heeft ook bijgedragen aan het behalen van de mijlpaal van 5 miljoen euro aan financieringen.

6 miljoen euro in 2022

Tachtig procent van de verstrekte leningen gaat naar vrouwelijke ondernemers, aldus Wakibi. De website heeft vorig jaar een speciaal fonds voor vrouwelijke ondernemers opgericht. Tot nu toe is daarmee ruim 85 duizend euro opgehaald.

“We zetten in op het vergroten van naamsbekendheid.”

Wakibi stelt zich als doel om dit jaar 6 miljoen euro aan financieringen te behalen. “We streven ernaar dat het bedrijfsleven ons nog beter weet te vinden. Ondernemers in ontwikkelingslanden steunen met microkredieten is voor bedrijven een manier om te voldoen aan hun wens om maatschappelijk verantwoord te ondernemen”, zegt directeur fondsenwerving Sylvia Siertsema van Wakibi.

Daar voegt ze aan toe: “We zetten in op het vergroten van onze naamsbekendheid, samenwerking met meer bedrijven en het voorlichten van het publiek over het nut en de noodzaak van microkredieten.”

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten