2 kritiekpunten op platforms voor crowdfunding

Crowdfunding heeft de afgelopen twee jaar in Nederland een hoge vlucht genomen. Bedrijven kunnen via platforms voor crowdfunding geld lenen of aandelen uitgeven, waarbij grotere groepen beleggers gezamenlijk voor de financiering zorgen.

Volgens de site crowdfundingcijfers.nl werd er in 2019 voor 424 miljoen euro aan financiering geregeld via crowdfundingplatforms in Nederland en afgelopen jaar was dat 417 miljoen euro. Dat is fors meer dan bijvoorbeeld de 223 miljoen euro die in 2017 omging in crowdfunding.

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad bij 25 crowdfundingplatforms in Nederland blijkt dat er op een aantal punten ruimte is voor verbetering wat betreft de informatievoorziening naar beleggers.

Crowdfunding: bruto rendement en kosten

Het FD noemt twee grotere punten van kritiek. Bij het vermelden van het verwachte rendement op investeringen wordt standaard het bruto rendement genoemd, maar beleggers moeten regelmatig extra moeite te doen om alle relevante kosten te achterhalen om een idee van het netto rendement te krijgen.

Een ander punt is de risicoanalyse, als beleggers bijvoorbeeld aanspraak kunnen maken op een onderpand als ze in een crowdfundingproject investeren. “Vooral bij vastgoed onderschatten platforms de risico’s van de investeringsvoorstellen”, geeft lector mkb-financiering Lex van Teeffelen van de Hogeschool Utrecht aan tegen het FD.

Ook de Vereniging van Effectenbezitters stelt tegenover de krant dat het voor beleggers vaak lastig is om de risico’s van een investering via een crowdfundingplatform in te schatten.

In een reactie geeft de branchevereniging Nederland Crowdfunding aan dat alle grotere platforms wel degelijk rendementscijfers geven, maar dat het waar is dat deze niet altijd op dezelfde manier worden berekend. Dat zou eigenlijk via financiële toezichthouder AFM geregeld moeten worden, aldus de brancheclub tegen het FD.

Bron: BusinessInsider.nl

Bron: Business Insider

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten