AFM waarschuwt voor alternatieve leningen

Voor kleine ondernemers is het moeilijker geworden om een lening bij een bank te krijgen. Ze gaan daarom op zoek naar alternatieve financiering, maar daarmee lopen ze grote risico’s, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten. Momenteel zou een op de vijf leningen een niet-bancair krediet zijn.

Als je als ondernemer een niet-bancair kanaal kiest, zijn er drie dingen waar je op moet letten, zegt AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest. Allereerst is het vaak behoorlijk duur. Daarnaast zijn de kosten die verbonden zijn aan alternatieve kredietkanalen niet erg doorzichtig zijn en vaak ook nog veranderen. Het derde punt is dat veel van de bedrijven die de kredieten verlenen meer bezig zijn met hun eigen belang dan met dat van de aanvrager. De rentepercentages zijn veel hoger dan bij een bank. Dat is niet zo gek, zegt Van Geest, omdat de alternatieve kredietkanalen meer moeite hebben om zelf geld aan te trekken.

Kwetsbaar

De AFM heeft geen mandaat om toe te zien op kredietverlening aan het mkb. Maar hier gaat het wel om een kwetsbare categorie ondernemers. ‘Het zijn mensen die misschien wel goed zijn in hun business, maar niet per se goed in het lezen van de kleine lettertjes. Ze hebben vaak ook vaak niet zo veel geld om financieel advies in te winnen, terwijl ze wel vaak hun huis of zo als onderpand geven.’

Bescherming

De politiek is volgens Van Geest al aan het kijken hoe dit zich ontwikkelt en wat daar een passende bescherming voor is. Dat hoeft niet meteen toezicht te zijn. Met voorlichting en het aanspreken van de branche op zijn verantwoordelijkheid is al veel te winnen. En er zouden wat randvoorwaarden in de wet kunnen worden opgenomen, waardoor mkb’ers makkelijker naar de rechter kunnen stappen om verkeerde praktijken aan te kaarten. Toezicht door de AFM is echt het sluitstuk.

Hou op tijd op

Van Geest geeft nog een laatste waarschuwing: ‘Als je bedrijf niet levensvatbaar is, is het toch echt verstandig om op tijd op te houden met het handhaven van je bedrijf. Versnoep niet je laatste oortje, ga niet een lening aan die je eigenlijk niet kun terugbetalen. Je oplossing van vandaag wordt dan het probleem voor morgen.’

Bron: BNR.nl

Bron: BNR

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten