Alternatieve financiers slaan handen ineen

Nu er zicht is op een economie die weer opengaat, maken veel ondernemers een openingsplan. Maar hoe financier je investeringen na een moeilijk jaar? Nu banken voorzichtig zijn, slaan drie partijen met veel ervaring in mkb-financiering de handen ineen: Financieringsgilde, Geldvoorelkaar.nl en OnePlanetCrowd. Zij introduceren Prognosefinancieren, waarmee ondernemers op weg worden geholpen naar herstel.

Investeringsplannen zijn in de ijskast gegaan door een ingewikkeld jaar. Nu er zicht komt op een economie die weer opengaat, willen ondernemers hun uitgestelde investeringsplannen gaan uitvoeren. Uit onderzoek van Stichting MKB Financiering blijkt dat 45 procent van de ondernemers op korte termijn wil gaan investeren, wat een groeiend optimisme onder ondernemers laat zien. MKB Financiering raadt ondernemers ook aan heropeningsplannen te maken en scenario’s voor liquiditeitsverloop en financieringsbehoefte te maken. De financiering voor deze groeiplannen is belangrijk om de motor van de economie weer te laten draaien.

Vooruitkijken essentieel bij krediet na moeilijk jaar

Bij het aanvragen van een financiering kijken traditionele geldverstrekkers, zoals banken, voornamelijk naar de resultaten in de afgelopen periode. Wanneer de afgelopen periode echter door corona afwijkt van de normale resultaten is er een grote kans op afwijzing. Uit onderzoek van Stichting MKB Financiering blijkt dat het mkb steeds vaker uitwijkt naar andere vormen van financiering, buiten de bank om. Inmiddels kiest 22 procent van de mkb-ondernemingen al voor non-bancaire financiering.

Ondernemers kennen de weg naar de non-bancaire, alternatieve financiers niet altijd en hebben hierbij vaak advies nodig. Slechts een derde van de door banken afgewezen bedrijven is verder gaan zoeken naar andere financiering en is daarin geslaagd. Daarnaast heeft de overheid verschillende financiële regelingen in het leven geroepen voor ondernemers, zoals een borgstellingskrediet (BMKB-C), waarbij de overheid garant staat voor driekwart van het financieringsbedrag. Hier wordt echter nog maar weinig gebruik van gemaakt, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken. Slechts 14 procent van de mkb-bank­kredieten met overheidsgarantie is verstrekt. Deze regeling wordt ook aangeboden door alternatieve financiers en is ook goed te combineren met crowdfunding, waardoor de financiering extra kracht wordt bijgezet door betrokken ambassadeurs.

Wat is Prognosefinancieren precies?

Drie mkb-financieringspartijen (Financieringsgilde, Geldvoorelkaar.nl en Oneplanetcrowd) slaan nu de handen ineen om de ondernemer zich uit de crisis te laten financieren. Zij introduceren Prognosefinancieren, dat de nadruk legt op de prognose voor het komend jaar bij het beoordelen van de financieringsvraag. Op basis van de situatie van de onderneming en de verwachte scenario’s voor de komende maanden wordt de liquiditeit voorspeld met bijbehorende financieringsbehoefte. Met een op maat gemaakt advies, persoonlijke begeleiding en financieringskracht worden ondernemers in staat gesteld hun investeringen te realiseren en weer te gaan groeien en krijgen investeerders een goed beeld van de risico’s en kansen. Er is bij Geldvoorelkaar.nl en OnePlanetCrowd zo’n 15 miljoen euro beschikbaar voor BMKB-C leningen en dit kan worden aangevuld met crowdfunding.

‘Dit initiatief helpt ondernemers financiering vinden’

André Hendriksen, eigenaar Financieringsgilde: ,,Juist nu is de prognose van het komend jaar van cruciaal belang om geldverstrekkers te overtuigen voor het verstrekken van een financiering. We werken nauw samen met Geldvoorelkaar.nl en OnePlanetCrowd, want hierdoor kunnen ondernemers snel beschikken over financiering met of zonder overheidsgaranties.”

Ronald Kleverlaan, voorzitter Stichting MKB Financiering, steunt het nieuwe initiatief. ,,Financiering is vooruitkijken”, zegt hij. ,,Dit goede initiatief helpt de ondernemer passende financiering te vinden om te investeren in toekomstige groei.”

Ook Chris Stoffer, Tweede Kamerlid namens de SGP en recent nog deelnemer aan de financiële talkshow De Ondernemer Kiest, werpt zich op als ambassadeur: ,,Alternatieve financieringsvormen, zoals Prognosefinancieren, kunnen mooie kansen bieden voor het mkb. Zeker nu kan het voor ondernemers de steun in de rug zijn die ze nodig hebben, om weer uit de crisis te komen. Daarom blijf ik me in de Tweede Kamer inzetten voor het stimuleren van alternatieve financieringsvormen.”

Bron: DeOndernemer.nl

Bron: De Ondernemer

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten