‘Collin Credit Score-model levert resultaat’

‘Collin Credit Score-model levert resultaat’

Collin Crowdfund keerde in de eerste maand van dit jaar maar liefst € 1.004.268,41 aan rente uit aan haar investeerders. Daarmee doorbrak het platform de mijlpaal van één miljoen aan maandelijkse rente-uitkeringen. Volgens het platform komt dit succes onder andere door een aanpassing in het Collin Credit Score-model in 2019.

Het Nederlandse crowdfunding-platform Collin Crowdfund laat aan Investeerders.nl weten dat het rendement van investeerders per jaarlaag stijgt. Volgens het platform halen investeerders die in 2020 zijn gestart met beleggen bij het platform een rendement boven de 5 procent.

rendement per jaarlaag collin
Rendement per jaarlaag. (© Collin Crowdfund)

Kredietscore-model aangepast

In 2019 heeft het platform het Collin Credit Score-model aangepast, waardoor de projecten die Collin Crowdfund financiert meer zekerheden bieden. “Van de 483 leningen die zijn gefinancierd vanaf 2020, is tot nu toe bij 5 leningen een voorziening getroffen. Het kleine aantal leningen vanaf 2020 dat nu betalingsproblemen heeft in combinatie met de goede zekerheidspositie geeft ons vertrouwen dat de rendementen van deze jaren beter zullen blijven dan de voorgaande jaren”, aldus het platform.

‘Gouden en diamanten investeerders hebben een hoger nettorendement.’

Het rendement dat investeerders ontvangen hangt bij Collin Crowdfund dus af van wanneer ze zijn begonnen met beleggen, maar ook hoe vaak ze in projecten investeren. Het platform werkt namelijk met een loyaliteitsprogramma. Investeerders die het bronzen-pakket niet halen, doordat ze niet vaak genoeg investeren, hebben een nettorendement rond de 3.4 procent. Investeerders die vanaf de start van het platform mee hebben gedaan in alle projecten en het gouden of diamanten-pakket halen, zitten aan de 3.7 procent.

Portefeuille relatief jong

Hoewel de stijging van het rendement mooi nieuws is, is het wel belangrijk om te onthouden dat de portefeuille vanaf 2020 nog relatief jong is. Er kunnen nog betalingsproblemen optreden. Volgens het platform ontstaan de meeste problemen al een half tot anderhalf jaar na funding. Ook dekken onderliggende zekerheden (met name hypotheken) een relatief groter gedeelte van het openstaande bedrag af, naarmate er al meer is afgelost.

funding per jaarlaag collin
Funding per jaarlaag. (© Collin Crowdfund)

Collin Crowdfund verwacht dit jaar weer mooie resultaten. In januari keerde het nog meer dan 1 miljoen euro uit aan maandelijkse rente-uitkeringen. Het wil 2022 eindigen met een nettorendement van ongeveer 4 procent.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel. Ze schrijft nieuws- en achtergrondartikelen voor meerdere titels, zoals Crowdfundmarkt.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten