Een bedrijfspand kopen zonder bank doe je zo

Als je een bedrijfspand koopt of verbouwt, kost dat geld. Lukt het niet om financiering te vinden bij een bank? Dan zijn er 5 alternatieve financieringsvormen voor een zakelijke hypotheek.

Stel: je zoekt een pand voor je nieuwe bedrijf of je zoekt juist kleinere, flexibelere huisvesting omdat medewerkers meer thuiswerken. Je hebt een ander bedrijfspand op het oog of zoekt herfinanciering voor je huidige bedrijfspand. Bijvoorbeeld om het pand te verduurzamen. Waar vind je alternatieve financiering voor jouw vastgoedplannen? Dat kan op meerdere manieren: in 2020 haalden ondernemers bijvoorbeeld 368,2 miljoen op via crowdfunding. Meer dan de helft was bedoeld voor vastgoed. En er zijn meer opties.

5 alternatieve financieringsvormen

Als financieren met een zakelijke hypotheek niet lukt, bieden crowdfunding, Qredits, leasing, business angels en familie en vrienden een alternatief. Maar wat is anders en wat is hetzelfde? In vergelijking met een zakelijke hypotheek is de looptijd korter. Aan een zakelijke hypotheek zit je 10 tot 20 jaar vast en bij alternatieven is de looptijd maximaal 5 jaar. Net als bij een zakelijke hypotheek financieren alternatieve vormen maximaal 70% van het aankoopbedrag van een bedrijfspand. Je hebt eigen geld nodig om de rest te betalen of je boort een extra geldbron aan.

1. Crowdfunding

Bij crowdfunding vraag je investeerders via een platform te investeren. Diverse crowdfundingplatforms bieden vastgoedfinanciering.

In vastgoed gespecialiseerde crowdfundingplatforms zijn:
– Mogelijk: biedt vastgoedfinanciering vanaf 50.000 euro tot 2 miljoen.
– Crowdrealestate: biedt financiering van 250.000 euro tot 2,5 miljoen euro met een looptijd van 3 maanden tot 10 jaar.
Matching capital: biedt vastgoedleningen voor aankoop, verbouwing, transformatie en/of herfinanciering.
MaxCrowdfund: is een internationaal vastgoedplatform.

De volgende crowdfundingplatforms bieden naast financiering voor werkkapitaal en bedrijfsmiddelen ook financiering voor vastgoed:
Collin Crowdfund: biedt 2 soorten vastgoedleningen vanaf 50.000 euro met een looptijd van 6 maanden tot 5 jaar.
Geldvoorelkaar: heeft een vastgoedlening vanaf 50.000 euro met een looptijd tussen 6 maanden en 5 jaar.
Waardevoorjegeld: biedt een lening voor financiering van vastgoed.
– NL Investeert: combineert bankfinanciering met non-bancaire financiering. Daarbij is tot 100% financiering mogelijk.
Horeca Crowdfunding Nederland: richt zich op bedrijfspanden voor de horecabranche.

2. Qredits

Qredits biedt een hypothecair krediet tussen de 50.000 en 250.000 euro. De looptijd is 1 tot 20 jaar. Je betaalt maandelijks aflossing en rente. Het krediet is bedoeld voor een bedrijfspand dat je gebruikt voor je eigen bedrijf, niet voor een beleggingspand.

3. Leasing

Bij sale en leaseback verkoop je je pand aan een investeringsmaatschappij en daarna lease je het terug. Dit kan een oplossing zijn als je bedrijf in financiële problemen zit. De inkomsten van de verkoop versterken zo eenmalig je cashflow.

4. Business angels

Een business angel is een ondernemer die zakelijk investeert in innovatieve ondernemingen in de start- en groeifase. Naast geld biedt een business angel kennis, ondernemerservaring en zijn netwerk voor de groei van je onderneming. Het geld van een business angel kun je ook inzetten voor vastgoed bijvoorbeeld in combinatie met investeren in bedrijfsmiddelen en werkkapitaal.

5. Familie en vrienden

Een onderhandse lening van familie of vrienden is ook een optie. Leg de afspraken goed vast en houdt rekening met de voor- en nadelen. Heldere afspraken vergroten de kans dat je relatie goed blijft.

Overbruggen

Soms moet je een periode overbruggen tot de verkoop van je oude bedrijfspand of tot je een langlopende financiering krijgt. Dat kan met een tijdelijke lening. Bij overbruggingsfinanciering speciaal voor vastgoed, is de looptijd kort. Soms maar enkele maanden. Via onderstaande financiers overbrug je zo’n periode:
– Fiduciam: biedt overbruggingsfinanciering vanaf 500.000 euro voor 6 maanden tot 3 jaar.
– Swishfund: biedt een overbruggingsfinanciering vanaf 50.000 euro tot maximaal 500.000 euro voor 3 tot 12 maanden.

Selectiecriteria

Ga je een alternatieve financieringsvorm kiezen? Baseer je keuze dan op de volgende selectiecriteria.

Benodigd bedrag: je kunt bij alternatieve financieringsvormen terecht vanaf 50.000 euro tot een maximum van 2,5 miljoen.

Kosten en voorwaarden: vergelijk de kosten zoals rente, aflossing, afsluitprovisie en administratiekosten bij wijzigingen van je rechtsvorm. Check de voorwaarden voor vervroegd aflossen. Moet je dan een boete betalen of is het boetevrij?

Lees de kleine letters van het kredietvoorstel. En kijk of de financier een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie heeft. Dan moet hij zich aan de regels van een gedagscode houden. De gedragscode verplicht hem duidelijk te zijn tijdens het financieringsproces.

Overweeg hulp van een (erkend) financieringsadviseur die met zijn kennis en netwerk het proces kan versnellen.

Duurzamer met subsidies

Sinds dit jaar gelden strengere regels in relatie tot klimaat en energiegebruik. Je bedrijfspand moet een energielabel voor utiliteitsgebouwen hebben. Utiliteitsgebouwen zijn alle gebouwen, behalve woningen. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je bedrijfspand is. Nieuwe gebouwen moeten voldoen aan de Bijna Energie Neutrale Gebouw eisen (BENG). Ga je verbouwen? Pas je pand meteen aan de nieuwe eisen aan. Bijvoorbeeld met warmtepompen, zonnepanelen en extra isolatie waarmee je bespaart op je energiekosten. De extra kosten bij de bouw of verbouw kun je vaak meefinancieren. En er zijn ook subsidies die je kosten verlagen.

Bron: KVK.nl

Bron: KvK

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten