House of Pilots: ‘Crowdfunding opende deuren bij andere partijen’

House of Pilots: ‘Crowdfunding opende deuren bij andere partijen’

Binnen House of Pilots worden piloten die te weinig vlieguren maken ingezet bij opdrachtgevers in het bedrijfsleven. Om de salariskosten voor te financieren lanceerde het bedrijf eind maart een crowdfunding-campagne via Collin Crowdfund. Crowdfundmarkt blikt met Managing Director Caspar Looijaard terug op het afgelopen halfjaar.

Sinds de oprichting exact een jaar geleden begeleidt House of Pilots ruim dertig (jonge) piloten, die bijvoorbeeld tijdelijk als analist bij de bank werken. Om de eerste maanden hun salarissen voor te financieren, haalde het bedrijf 120.000 euro op met crowdfunding.

Investeerders boven banklening

Waar veel starters financiering via de bank hopen op te halen, wilde Looijaard liever samenwerken met investeerders. Deels vanwege het ontbreken van jaarcijfers, maar ook omdat banken belangrijke opdrachtgevers zijn en hij de zaken niet wilde mengen. In Collin Crowdfund vond House of Pilots een fijne samenwerkingspartner.

Campagne gefund door 151 investeerders.

“Het contact voelde gelijk goed”, zegt Looijaard, die vooral de eerlijke feedback waardeerde. “Onze contactpersoon zei gerust dat als we dingen op een bepaalde manier wilde aanpakken hij het niet zou voorleggen aan de investeerders. Zo komen wij ook op voor onze piloten en klanten.” De leningaanvraag, met een looptijd van zeven maanden tegen een rente van 7,5 procent per jaar, werd binnen een uur volgeschreven door 151 investeerders.

‘De pitch bracht ons ook intern veel’

Looijaard zegt dat het neerzetten van een goede pitch het bedrijf veel heeft gebracht. Niet alleen tijdens (het funden van) de campagne, maar ook bij de bewustwording van de verantwoordelijkheden die hij aanging. Wat hem wel verbaasde is dat hij weinig directe reacties kreeg van investeerders, die toch gemiddeld een kleine achthonderd euro inlegden.

“Aan de ene kant vond ik dat jammer, omdat het zorgt voor meer beleving. Anderzijds gaf de anonimiteit ons de ruimte om ons plan uit te voeren zonder inmenging van investeerders”, vertelt Looijaard, die nog niet weet of crowdfunding passend is voor een vervolginvestering. “Het is ons goed bevallen, maar omdat de volgende investering van een heel andere omvang zal zijn, sluiten we andere opties ook niet uit.”

‘Andere partijen zien ons nu ook staan’

Dat House of Pilots een succesvol crowdfunding-traject achter de rug heeft, zorgt er volgens Looijaard voor dat andere financieringspartijen ook de meerwaarde van het bedrijf inzien. “Zij zagen ons in eerste instantie als een eendagsvlieg die slim gebruikmaakt van de omstandigheid dat piloten werkloos zijn.”

Sommigen zagen ons als eendagsvlieg.

Nu House of Pilots heeft bewezen dat het model aanslaat en bovendien de investeerders heeft terugbetaald, zijn deze partijen minder huiverig. “Zij zien ons concept werkelijkheid worden en snappen inmiddels dat ons bedrijf toekomst heeft. We willen het model van begeleiden, ontwikkelen en coachen dan ook vanaf volgend jaar uitrollen in andere Europese landen.”

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten