October stopt haar crowdfunding-activiteiten

October stopt haar crowdfunding-activiteiten

Afgelopen week kwam October met het nieuws dat het haar October Connect-diensten heeft verkocht. Daarnaast meldt het dat het momenteel geen leningen meer aanbiedt. Pablo Prévôt, Customer Success Manager bij October, bevestigt het nieuws.

October is een grote Europese crowdfunding-platform dat afgelopen jaren de projecten financierde met geld van zowel particuliere investeerders als van institutionele beleggers. In totaal financierde het al ruim een miljard euro aan financieringen voor het mkb.

In Nederland werd het vooral bekend bij investeerders die hiermee ook konden investeren in mkb-bedrijven in Frankrijk of Italië, maar het platform heeft ook 346 Nederlandse mkb-bedrijven gefinancierd voor een totaalbedrag van ruim 133 miljoen. Inmiddels heeft het deze dienst gepauzeerd.

Niet meer actief in Nederland

Als wij Luuc Mannaerts van October Nederland hierover mailen krijgen wij een reactie van Pablo Prévôt, een Franse klantenservicemedewerker. Telefonisch laat die weten dat Mannaerts niet meer werkt bij October. Ook andere Nederlandse medewerkers van het platform zijn weg.

‘October heeft de koers gewijzigd door de verkoop van October Connect.’

Ook geeft hij aan dat het bedrijf, door de verkoop van October Connect, haar koers heeft gewijzigd. October Connect is de SaaS-oplossing die alles technisch mogelijk maakt. Dit komt nu in handen van Sopra Banking Software. Met de overname van October Connect wil dat bedrijf haar SaaS-aanbod voor financiële instellingen verder uitbouwen.

Focus op afhandeling lopende projecten

De leningen of crowdfunding-activiteiten zijn niet overgenomen. Prévôt geeft aan dat het aannemen van nieuwe projecten al even was afgeschaald vanwege de overname, en dat de focus nu ligt op het beheer van lopende projecten. Hij verwijst daarbij naar een mail met uitleg.

Daarin laat het bedrijf weten dat het in het huidige economische klimaat en renteklimaat moeilijk is om voldoende volume aan nieuwe leningen te behouden om financieel break-even te draaien. De verwachtingen van investeerders zijn gestegen, maar de terugbetalingscapaciteit van bedrijven houdt geen gelijke tred. Daarom is besloten om de productiecapaciteit ‘drastisch te verminderen’.

‘Beheer van uitstaande leningen en incasso’s wordt onze enige focus.’

Dat geldt zowel voor Nederland als internationaal. Investeerders kunnen dus ook niet meer investeren in Franse of Italiaanse leningen. “Na de overdracht van onze technologie en met deze vermindering van het aantal projecten, wordt het beheer van uitstaande leningen en incasso’s onze enige focus en blijft dit onze absolute prioriteit”, zo laat het platform weten.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel. Ze schrijft nieuws- en achtergrondartikelen voor meerdere titels, zoals Crowdfundmarkt.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten