Platformen naarstig op zoek naar nieuwe projecten

Crowdfunding wint aan populariteit bij ondernemers. In de eerste helft van 2020 haalden zij op de platformen bijna €153 mln op, afgelopen half jaar was dat bedrag meer dan verdubbeld tot €320 mln. Daarmee wordt de trend van de afgelopen tien jaar bevestigd. In de eerste zes maanden van 2011 ging er bij de platforms slechts zeven ton over de toonbank.

platforms zoeken projectenHet einde van de stijging lijkt nog niet in zicht. ‘Er is geld genoeg’, zegt Gijsbert Koren van de website Crowdfundingcijfers.nl. ‘Dus zijn de platforms op zoek naar nieuwe projecten.’ Ronald Kleverlaan van de Stichting MKB Financiering deelt die observatie. ‘De leningen zijn altijd in mum van tijd gevuld. Als er genoeg projecten beschikbaar zouden zijn, zou de stijging veel sneller gaan.’

‘Banken op slot’

Bij de leningen gaat het gemiddeld om een bedrag van €260.000, een segment dat bij de banken niet populair is. Die verstrekten in 2020 voor €72,6 mrd aan nieuwe kredieten, zo blijkt uit cijfers van Rabobank. Daarvan had slechts €3,3 mrd betrekking op leningen van minder dan €250.000.

‘De banken zitten nog behoorlijk op slot voor kleinere ondernemingen’, aldus Kleverlaan. ‘Waar de banken vooral letten op de risico’s van de bedrijven, zien de beleggers op de crowdfundplatforms vooral de potentie.’

Sinds kort beschikken de crowdfunders over €200 mln aan vers kapitaal. Dat is te danken aan Daci, het Dutch Alternative Credit Instrument. Dit overheidsfonds investeert in fondsen die bijvoorbeeld via crowdfundindsplatforms leningen verstrekken van €0,5 mln tot €5 mln. Naar schatting kunnen er op die manier 250 bedrijven geholpen worden.

‘Sterrenwichelarij’

De stijging van het beschikbare geld leidt tot een daling van de tarieven. ‘Bedrijven betalen bij de platforms een rente die tussen de 5,5 en 8% ligt’, zegt Lex van Teeffelen, lector mkb-financiering aan de Hogeschool van Utrecht. ‘Dat is ongeveer gelijk aan het percentage dat ze kwijt zijn bij de banken.’

Volgens Van Teeffelen zijn beleggers op crowdfundplatforms vrijwel allemaal particulieren. ‘De gemiddelde leeftijd ligt boven de vijftig en ze zijn relatief rijk. Instituties zijn nauwelijks actief op de platforms.’

Ondanks de toegenomen populariteit is crowdfunding nog niet geheel transparant. Eerder meldde FD dat crowdfundplatforms beleggers weinig inzicht geven in het rendement en risico van projecten. Beleggersvereniging VEB sprak zelfs van ‘waarderingen die soms gelijk staan aan sterrenwichelarij’.

Uit onderzoek onder de 25 grootste crowdfundplatforms bleek dat deze partijen bij investeringsprojecten wel prominent de brutorendementen vermelden, maar dat beleggers vaak goed moeten zoeken naar de kosten.

Vergunning nodig

Crowdfundplatforms staan bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder minder scherp toezicht dan banken. De AFM geeft aan dat de platforms ervoor moeten zorgen ‘dat de potentiële investeerder op de hoogte is van de relevante informatie en de daaraan klevende risico’s’.

De AFM houdt wel toezicht op de platforms, maar niet op individuele voorstellen. In 2017 verplichtte de toezichthouder de platforms de projecten eerst 48 uur online te zetten voordat beleggers geld kunnen storten. Zo hebben zij tijd het project te analyseren en moeten overhaaste beslissingen voorkomen worden.

Dit najaar volgt een nieuwe, strengere, Europese verordening. Dat betekent onder andere dat platforms die aandelen of leningen verkopen, binnenkort een vergunning nodig hebben om hun producten aan te kunnen bieden. Dit volgt uit een Europese verordening die voor alle lidstaten geldt.

Bron: FD.nl

Bron: Het Financieel Dagblad

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten