Veel meer bedrijven stoppen zelf

Het aantal bedrijven dat op eigen initiatief is gestopt, is door de coronacrisis flink gestegen. In 2020 ging het om 140.000 ondernemingen, 25.000 meer dan een jaar eerder. De meeste ondernemers die er een punt achter zetten, waren volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zelfstandigen. Bij bedrijven met meer personeel die stopten, zaten nogal wat horecabedrijven. Het lijkt erop dat een deel van de eigenaren besloot te stoppen om een faillissement te voorkomen. Opvallend is dat ondanks de coronacrisis het totaal aantal bedrijven afgelopen jaar wel toenam.

Het is het grootste aantal bedrijfsbeëindigingen sinds 2007. Ook voor corona was er al sprake van een toename; het is het derde jaar op rij met groei. De stijging voltrok zich in 2020 vooral in de tweede helft van het jaar. In bijna een kwart van alle gevallen ging het om ondernemers in de specialistische zakelijke dienstverlening. Die maakten in het laatste kwartaal van vorig jaar 20% van alle bedrijven uit.

Honderden restaurants dicht

Bij de bedrijven die er zelf een punt achter zetten, ging het volgens de gegevens van het CBS in bijna 89% van alle gevallen om bedrijven met één werknemer. Ruim 10% van de opgeheven bedrijven had twee tot tien personeelsleden. Minder dan 1%, bij elkaar 1100 bedrijven, viel in de categorie met 10 tot 250 werknemers.

De meeste opgeheven bedrijven met meer dan één personeelslid waren restaurants. Daarvan hielden er 470 het voor gezien, 10% meer dan een jaar eerder. Daarnaast ging de stekker uit 450 cafetaria’s, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen. Het aantal cafés dat uit eigen beweging stopte was niet hoger dan in andere jaren.

Ook veel nieuwe bedrijven

Toch leidde de stijging van het aantal vrijwillige beëindigingen afgelopen jaar volgens het CBS niet tot een afname van het totaal aantal bedrijven. Omdat er in 2020 ook heel veel bedrijven werden opgericht en het aantal faillissementen met dank aan de steunmaatregelen van het kabinet uitzonderlijk laag was, nam het aantal bedrijven per saldo toch toe.

Uit andere, eveneens voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat in 2020 ruim 208.000 bedrijven zijn opgericht, iets meer dan in 2019 en beduidend meer dan in de jaren daarvoor. Uit de cijfers blijkt dat er ondanks de coronacrisis in 2020 toch nog ruim 6500 nieuwe eet- en drinkgelegenheden bijkwamen. Minder dan een jaar eerder, maar veel meer dan de 5300 nieuwe zaken uit 2018. Een deel van die nieuwe horecazaken zat in 2019 al in de pijplijn en is in 2020 begonnen.

Het CBS telt bedrijven die zelf de deuren sluiten niet mee als faillissement, omdat daarvoor een uitspraak van de rechter nodig is.

Bron: FD.nl

Bron: Het Financieel Dagblad

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten