Max Crowdfund maakt nieuwe doorstart met Kazpar GmbH

Max Crowdfund maakt nieuwe doorstart met Kazpar GmbH

Max Crowdfund gaat niet fuseren met Kapitaal op Maat. In plaats daarvan maakt het een herstart als Kazpar GmbH. Alle lopende leningen worden hiernaar overgezet. In juli hoopt het hierop haar eerste nieuwe project te lanceren.

Max Crowdfund was in ons land actief als crowdfunding-platform. Dat het daarbij veel tegenslag heeft gehad, is een understatement. Volgens sommige investeerders was hiervan veel aan henzelf te danken. Zo hadden bepaalde leningnemers, zoals Corbelo, verhoudingsgewijs wel heel veel leningen en daarmee invloed.

Toen het daarmee misging was dat inderdaad een grote klap voor het platform. Daarnaast bleek het onderpand bij sommige leningen onvoldoende (vastgelegd), en keurde de AFM de ECSP-vergunningaanvraag af. Zonder vergunning kan het geen inkomsten uit nieuwe projecten creëren. Hierdoor werd het platform door velen al als verloren beschouwd.

Geen fusie, wel doorstart

Het team ziet dat gelukkig anders, en is intern druk bezig om alles weer op de rit te krijgen. Vorige week gaf het haar 1.400 aandeel- en certificaathouders daarover weer een nieuwe update, via een online Ask Me Anything-meeting. Hierin vertelde het dat het recent inderdaad in een vergevorderde fase was voor een joint venture met Kapitaal op Maat, maar dat die niet doorgaat.

Het team komt met een oplossing: een eigen nieuwe Duitse onderneming met MiFID II-vergunning

In plaats daarvan komt het team met een nieuwe oplossing: het is bezig met een nieuwe eigen Duitse beleggingsonderneming met MiFID II-vergunning. Daarmee kan het géén leningen uitzetten, maar wel obligaties (of aandelen). Officieel is het dan geen crowdfunding-platform, maar een platform voor alternatieve financieringen.

Nieuwe structuur al vergevorderd

Zelf ziet het team deze veranderingen vooral als voordeel. “Hiermee hoeven aandelen niet te verwateren”, zo lichtte COO Anne Visser toe. “Daarnaast houden we zo zelf de controle.” Dat het geen leningen zijn maakt in de praktijk weinig uit. “Obligaties hebben veel overeenkomsten met leningen, en mogelijkheden voor ons als onderneming.”

De nieuwe structuur moet in juli operationeel zijn

De nieuwe structuur moet in juli operationeel zijn. Hiervoor heeft het een nieuwe Duitse CFO gevonden, wat nodig is om aan de MiFiD II-vergunning te voldoen. Jeroen van Eikenhorst, de huidige CFO, gaat verder als verantwoordelijke voor Risk & Compliance. En ook is de Duitse GmbH met adres in Frankfurt inmiddels rond. Voor de betalingen en wallet gaat het een samenwerking aan met OPP.

KOM Group als software-klant

Los van de nieuwe Duitse bv wil het ook haar software nog altijd verder ontwikkelen en ook aan andere partijen aanbieden onder de naam Fininly. Op de laatste juridische documenten na, is de software klaar voor gebruik. “Het is heel mooi spul met veel nieuwe functionaliteiten”, geeft Visser aan.

Door de software aan te bieden aan KOM Group wil Fininly snel vaste inkomsten genereren

Onder andere Capital Circle gaat de software afnemen. Want ook zonder joint venture gaat Fininly wel door met deze samenwerking met Kapitaal op Maat. Hiermee wil het snel vaste inkomsten genereren.

Die inkomsten zijn hard nodig. Om te beginnen om de 89 lopende leningen beter te kunnen managen. De huidige doelstelling is om dit voor eind juli terug te brengen naar 50. Daarnaast lopen momenteel zo’n 10 rechtszaken, waarvan enkele over meerdere leningen.

Internationale ambities

Het team ziet nog veel potentie in het actief opvolgen van deze bestaande leningen, maar zonder inkomsten is daar onvoldoende mankracht voor. Ook heeft het inkomsten nodig voor toekomstige plannen, want ondanks deze zwaar weer-periode zijn de ambities nog niet verdwenen.

Net als de crowdfunding-vergunning biedt de MiFiD II-vergunning ook direct internationale kansen. “We willen starten in de DACH-regio, Nederland en Spanje. Daarnaast starten we met een samenwerking in het Verenigd Koninkrijk”, licht Anne Visser toe.

De aanwezige investeerders leken tevreden met de toelichting en zich ervan bewust dat er achter de schermen door een klein team hard wordt gewerkt. Ondanks dat momenteel de resultaten voor aandeelhouders bijzonder slecht zijn, zijn de aanwezigen onder de indruk van het doorzettingsvermogen, de toelichting tijdens de update, en het veilig stellen van de business.

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten