NLinvesteert: ‘70% leningen kortlopend’

NLinvesteert: ‘70% leningen kortlopend’

Dit jaar werd tot nu toe 103 miljoen euro gefinancierd op NLinvesteert – 20 procent meer dan het jaar ervoor. Het aandeel van private beleggers is gegroeid, mogelijk omdat banken voorzichtiger zijn. Daarnaast is het gros van de leningen kortlopend.

Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van mkb-financieringsplatform NLinvesteert, dat verschillende soorten leningen combineert. Zo heeft de aanbieder een eigen fonds en netwerk van vermogende investeerders. Sinds de oprichting in 2015 is er via NLinvesteert ongeveer 560 miljoen euro opgehaald.

67 miljoen euro van private beleggers

Dit jaar is tot nu toe 103 miljoen euro gefinancierd via het platform, blijkt uit de halfjaarcijfers van NLinvesteert. Dat is 20 procent meer dan dezelfde periode in 2021. Van dit bedrag kwam 67 miljoen euro van private investeerders. Dit aandeel is 15 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.

Banken zijn voorzichtiger

Hoewel het kredietvolume is toegenomen, zijn ondernemers en beleggers wel voorzichtiger. Dat private investeerders een groter deel van de aanvragen financieren, kan dan ook betekenen dat banken terughoudender zijn, zegt directeur Dirkjan Takke van NLinvesteert.

“Banken worden voorzichtiger.”

“De optelsom van de oorlog in Oekraïne, frustraties in de logistieke ketens en oplopende prijzen van gas en grondstoffen, heeft een impact op de wijze waarop ondernemers worden gefinancierd,” aldus Takke. “Banken en partijen die met institutioneel geld zijn gefund, worden voorzichtiger.”

70% aanvragen kortlopend

Die voorzichtigheid blijkt ook uit de looptijd van leningen. In het tweede kwartaal was maar liefst 70 procent van de aanvragen op NLinvesteert kortlopend, namelijk 36 maanden of minder.

De meeste aanvragen zijn voor voorraad en werkkapitaal.

“Een langere horizon vinden investeerders te onzeker,” zegt de directeur. Daarbij zijn de meeste aanvragen voor voorraadfinanciering en werkkapitaal.

Hogere kosten

Achterstanden in de portefeuille komen begin dit jaar uit op zo’n 0,5 procent. Het gemiddelde netto jaarrendement bleef stabiel, zo rond de 8 procent. Dit is wel op basis van de huidige kosten, maar die gaan omhoog.

NLinvesteert verhoogt de kosten naar 1,2 procent.

Eerder dit jaar maakte NLinvesteert bekend de kosten te verhogen van 0,9 procent naar 1,2 procent. Volgens het platform heeft dit te maken met de gestroomlijnde regels voor crowdfunding in Europa, waardoor aanbieders zelf klantidentificatie moeten uitvoeren.

Over de auteur

Over de auteur

Crowdfundmarkt is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten