NLInvesteert: ‘kosten beleggers naar 1,2%’

NLInvesteert: ‘kosten beleggers naar 1,2%’

Het Nederlandse crowdfunding-platform NLInvesteert laat vandaag weten dat het haar kosten voor beleggers heeft verhoogd van 0,9 procent naar 1,2 procent. Dit gaat over het gemiddeld uitstaande saldo, inclusief btw. Volgens het platform heeft de verhoging te maken met het scherpere toezicht van de AFM.

Het platform NLInvesteert is geen puur crowdfunding-platform, maar combineert verschillende soorten financieringen. Het heeft bijvoorbeeld een eigen fonds en een netwerk van vermogende investeerders.

Door de invoering van nieuwe Europese wetgeving voor crowdfunding-platforms zal de Europese crowdfunding-markt gestroomlijnd gaan worden. Dit betekent ook dat Nederlandse platforms moeten voldoen aan strengere eisen om per november een vergunning van de AFM te verkrijgen. Volgens NLInvesteert lopen de kosten voor platforms daarmee op.

Betalingen straks via een PSP

Platforms moeten bijvoorbeeld zelf een klantidentificatie voor beleggers uitvoeren, terwijl zij dit eerder konden afronden met een check of de klant een bankrekening heeft. Ook zullen betalingsprocessen straks via een payment service provider verlopen, wat de transparantie voor beleggers verhoogt.

“Dat betekent echter ook dat de kosten hiervoor zullen gaan verveelvoudigen. Platformen moeten bovendien een aanzienlijk deel van hun bedrijfsproces buiten de deur zetten. Dat is geen kleine operatie”, vertelt Dirkjan Takke, directeur van NLInvesteert.

‘Platforms moeten een deel van het bedrijfsproces buiten de deur zetten.’

De kosten voor de beleggers van NLInvesteert lopen daarom ook op, naar eigen zeggen is het tarief van het platform nu marktconform. “Minimale inlegbedragen worden ook hoger, want de kosten voor kleine instapbedragen zijn nu relatief hoog. Een payment service provider rekent namelijk kosten per transactie. Dit maakt het voor kleine beleggers lastiger om de portefeuille te spreiden.”

Veranderingen sector

“Met een groot deel van de eisen zijn we blij, omdat ze tot een verdere professionalisering van de sector zullen leiden. Processen worden op onderdelen echter ook onnodig zwaarder. De administratieve gevolgen voor partijen zijn ingrijpend en zullen tot fors hogere kosten van veel platforms leiden.”

‘Uiteindelijk blijven 15 van de 40 Nederlandse platforms over.’

Eerder dit jaar fuseerden Geldvoorelkaar en Anders Financieren al, vorige maand kondigde GreenFund Holland een overname van Greencrowd aan. Naar verwachting is het met name voor de kleinere platformen lastig om aan de nieuwe eisen te voldoen. NLInvesteert verwacht dat er nog meer overnames en fusies gaan komen, waardoor uiteindelijk 15 van de 40 Nederlandse platforms blijven.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel. Ze schrijft nieuws- en achtergrondartikelen voor meerdere titels, zoals Crowdfundmarkt.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten