OPC

October: 40 procent aanvragen corona-gerelateerd

October: 40 procent aanvragen corona-gerelateerd

Maar liefst veertig procent van de aanvragen die mkb-crowdfundingplatform October dit jaar ontving, was een direct gevolg van de coronacrisis. Europese ondernemers zochten onder meer financiering voor extra voorraad. Daarnaast dienen de meeste leningen voor vaste activa.

Dat concludeert Europees financieringsplatform October op basis van de in totaal 185 duizend aanvragen die sinds 2015 zijn gedaan. Verzoeken zijn afkomstig uit Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Nederland. De website staat ook wel bekend als het voormalige Lendix.

40 procent financieringen zijn corona-buffer

Van de aanvragen die dit jaar op het platform zijn gedaan, is maar liefst veertig procent direct te relateren aan de pandemie. Zo vroegen ondernemers geld om extra voorraad in te slaan, vooruit te bestellen of een nieuw product te ontwikkelen in antwoord op de crisis.

‘De pandemie bracht onzekerheid.’

October is door de overheid is geaccrediteerd om mkb-bedrijven financieel te ondersteunen in coronatijd. Luuc Mannaerts, directeur van de Nederlandse tak van October: “De pandemie bracht onzekerheid en door te investeren zetten ondernemers daar een strijdplan tegenover.”

1 op 6 ondernemers investeert in activa

Naast een stuwmeer aan corona-gerelateerde leningen, vragen de meeste ondernemers financiering aan voor vaste activa. Een op de zes bedrijven deed een dergelijk verzoek voor bijvoorbeeld machines, voertuigen of transportmiddelen. Dit maakt activa de meest populaire categorie op het platform, gevolg door een management buy out.

“Het is niet vreemd dat ondernemers al jaren vaste activa als primaire focus hebben’’, zegt Mannaerts. “De ruimte die een ondernemer heeft om te lenen is beperkt en in de aanvragen zien we dat ondernemers vooral financiering zoeken om de verdiencapaciteit van de onderneming op peil te houden, met onder andere machines.” Volgens de directeur is financiering essentieel om te groeien, dan wel om de coronacrisis door te komen.

Digitalisering van meest naar minst populair

Maar een luttele één procent van de aanvragen is bedoeld voor digitaliseringsprojecten. Dat is opvallend, aldus October, gezien 30 procent van de ondernemers op hun platform dit wel zegt te willen. Bovendien was digitalisering een jaar geleden nog de categorie met de meeste aanvragen.

‘Ondernemers kiezen een voorspelbare impuls voor de cashflow.’

Volgens Mannaerts is dit te verklaren door een korte termijnvisie: “De wens om te digitaliseren is er, maar een ondernemer die moet kiezen tussen een voorspelbare impuls voor zijn cashflow of een groot digitaliseringsproject waar mogelijk pas over langere tijd vruchten van worden geplukt, kiest dan voor het eerste.” Ook hier zou de coronacrisis een boosdoener kunnen zijn.

Meer dan 650 miljoen euro aan financieringen

Financieringsplatform October is opgericht in 2014 en biedt sinds 2018 ook mkb-financiering in Nederland. De crowdfundingsite biedt bedrijven een hybride financiering door zowel institutionele als particuliere investeerders. Inmiddels zijn ruim 185 duizend ondernemingen gefinancierd met meer dan 650 miljoen euro aan investeringen.

Gerelateerde berichten