Crowdcube eerste platform met Europese licentie

Crowdcube eerste platform met Europese licentie

Het Britse crowdfunding-platform Crowdcube voldoet aan de nieuwe Europese Crowdfunding Service Provider Regels (ECSPR) en heeft een Europese licentie gekregen. Het platform kan nu investeerders uit EU-lidstaten aantrekken. Het bedrijf werd goedgekeurd door de Spaanse Nationale Commissie voor de Effectenmarkt (de CNMV).

In een investeringsronde in november vorig jaar haalde equity-crowdfundingplatform Crowdcube 11.8 miljoen euro op. Het bedrijf maakte toen al bekend dat het de kapitaalinjectie zou gaan gebruiken voor een Europese expansie.

‘Platforms worden gereguleerd door een lidstaat van de EU.’

Rond die tijd ging ook de nieuwe Europese wetgeving voor crowdfunding-platforms van kracht. Platforms moeten nu gereguleerd worden door een lidstaat van de EU. Met een Europese licentie mag een platform investeerders uit alle lidstaten aantrekken, wat de markt moet gaan stroomlijnen.

Europese licentie

Sinds de invoering van de nieuwe regels hebben al meerdere platforms, aangekondigd internationaal te willen uitbreiden. Zij wachten nog op de licentie. Crowdcube is het eerste platform dat goedgekeurd is.

‘We hebben altijd belangstelling van Europese investeerders gehad.’

“We zijn er trots op deel uit te maken van de Britse equity-crowdfundingmarkt, een wereldleider in het verbinden van particuliere beleggers met de meest opwindende snelgroeiende bedrijven. Hoewel Crowdcube in Groot-Britannië is opgericht, hebben we altijd belangstelling van Europese investeerders voor ons platform gehad. Daarom zijn we verheugd aan te kondigen dat Crowdcube het eerste platform is dat een Europese Crowdfunding Service Provider-autorisatie heeft gekregen”, aldus het platform in een blogpost.

Mogelijkheden binnen Europa

Het platform wil een pan-Europese marktplaats gaan bouwen nu het de licentie heeft ontvangen. Hierdoor hebben investeerders meer investeringsmogelijkheden, maar hebben Europese ondernemingen ook toegang tot equity-crowdfunding tot maar liefst 13 miljoen euro. Zij kunnen 8 miljoen euro ophalen bij Britse investeerders, terwijl ze nog eens 5 miljoen euro ophalen bij Europese investeerders, wat de Europese financieringslimiet is.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel. Ze schrijft nieuws- en achtergrondartikelen voor meerdere titels, zoals Crowdfundmarkt.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten