Lendahand wil risico’s investeerders beperken

Lendahand wil risico’s investeerders beperken

Het Nederlandse crowdfunding-platform Lendahand voert maatregelen in om de balans tussen rendement en impact te verbeteren. Voor directe leningen aan bedrijven werkt het samen met een vermogensbeheerder. Daarnaast is de kredietbeoordeling aangepast. Naar eigen zeggen zijn te veel bedrijven waar financiering aan is verleend in de problemen gekomen.

Het crowdfunding-platform Lendahand is sinds 2013 actief en financiert ondernemers in opkomende landen. Dit doet het met leningen aan bedrijven en leningen aan lokale partners of financiële instellingen. Vorig jaar nam het platform PlusPlus over, een crowdfunding-platform dat kleinschalige landbouwprojecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika financiert.

Naar eigen zeggen zijn de prestaties van de financiële instellingen die Lendahand heeft gefinancierd goed, met een netto rendement van 4 procent. Toch zijn veel gefinancierde bedrijven in de problemen gekomen, waardoor Lendahand nu maatregelen neemt om verder risico te verkleinen. Dit laat het weten in een mail aan investeerders.

Samenwerking vermogensbeheerder

Voor toekomstige directe leningen aan bedrijven werkt het platform vanaf nu samen met een Nederlandse impact vermogensbeheerder. Deze beheerder heeft een positief historisch rendement bij leningen aan bedrijven in opkomende markten. Daarnaast is het platform van plan minder directe leningen aan te bieden.

‘Vanaf nu biedt het platform alleen projecten aan met een score A of B op de kredietbeoordeling.’

Het platform heeft de kredietbeoordeling waar leners aan moeten voldoen aangescherpt. Bedrijven kunnen een score van A tot en met E behalen op de beoordeling, de score is voor investeerders zichtbaar op de projectpagina. In het verleden bood het platform projecten aan met scores A tot en met D. Vanaf nu biedt het alleen projecten aan met de score A of B.

Financiële instellingen krijgen grotere rol

Financiële instellingen zullen dus een groter aandeel krijgen in het projectaanbod. Volgens het platform bereiken investeerders via deze projecten meteen meerdere ondernemers, omdat de instelling het opgehaalde bedrag verdeelt.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel. Ze schrijft nieuws- en achtergrondartikelen voor meerdere titels, zoals Crowdfundmarkt.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten