ABN Amro investeert in platform Lendahand

ABN Amro investeert in platform Lendahand

ABN Amro investeert met het Sustainable Impact Fund ongeveer 4 miljoen euro in het crowdfunding-platform Lendahand. Met dit kapitaal wil het platform verder internationaal uitbreiden, met Frankrijk als eerste stap. Het trok daarom ook twee Franse institutionele investeerders aan.

Het Nederlandse Lendahand is sinds 2013 actief en verstrekt financieringen aan ondernemers in opkomende landen. Met een investering vanaf 50 euro kunnen investeerders een lening verstrekken tegen een eerlijke rente.

‘Lendahand heeft in totaal €125 miljoen gefinancierd.’

Naar eigen zeggen heeft het platform in totaal 125 miljoen euro gefinancierd. Daarmee heeft het bijgedragen aan het verbeteren van de levensomstandigheden van ruim 1 miljoen mensen. “Ons doel is armoede te bestrijden door de lokale bevolking te empoweren. Dat kan dankzij de investeringen van particuliere investeerders”, vertelt Koen The, CEO van Lendahand.

€4 miljoen van ABN Amro

Het platform laat vandaag weten dat het een kapitaalinjectie heeft ontvangen. ABN Amro investeert ongeveer 4 miljoen euro. Het is nog niet bekend welk bedrag de Franse investeerders hebben ingelegd.

“Lendahand loopt voorop als het gaat om het werven en inzetten van crowdfunding gelden voor duurzame- en ontwikkelingsdoeleinden in opkomende markten. Met deze venture capital investering kan het bedrijf de volgende stap zetten”, aldus Eric Buckens van ABN Amro.

‘Met het kapitaal kan het platform nieuwe ondernemingen vinden in de doelmarkt.’

Met de kapitaalinjectie kan het platform nieuwe projecten en ondernemingen vinden in de doelmarkten en zo haar positie versterken. Het verwacht rond 2026 1 miljard euro gefinancierd te hebben.

Internationale uitbreiding

Het crowdfunding-platform is al sinds 2018 actief in Engeland. Sinds de invoering van de nieuwe Europese wetgeving voor crowdfunding-platforms is het makkelijker om internationaal uit te breiden. Lendahand is dan ook van plan uit te breiden binnen Europa, met Frankrijk als eerste nieuwe markt.

‘Lendahand is van plan Babyloan over te nemen.’

De uitbreiding naar deze markt wordt vergemakkelijkt door een geplande overname van het Franse platform Babyloan. “Zo’n 70 procent van de investeerders komt momenteel uit Nederland, 20 procent uit Engeland en 10 procent uit de rest van de wereld. Ik hoop dat binnen twee à drie jaar ruim 20 procent uit Frankrijk komt”, vertelt Koen The.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel. Ze schrijft nieuws- en achtergrondartikelen voor meerdere titels, zoals Crowdfundmarkt.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten