Lendahand eerste platform met Europese vergunning

Lendahand eerste platform met Europese vergunning

Crowdfunding-platform Lendahand ontvangt de nieuwe Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning van de AFM. Het is het eerste Nederlandse crowdfunding-platform met deze vergunning. Het platform maakt zich klaar om internationaal uit te breiden.

Het Nederlandse crowdfunding-platform Lendahand is sinds 2013 actief en financiert ondernemers in opkomende landen. Eerder dit jaar investeerde ABN Amro nog 4 miljoen euro in het platform, waarna Lendahand het Franse platform Babyloan overnam. In totaal heeft het al meer dan 125 miljoen euro gefinancierd.

ECSP-vergunning verplicht voor platforms

Vanaf 10 november moeten alle Europese crowdfunding-platforms de nieuwe Europese vergunning hebben verkregen. Voor veel spelers brengt dit flinke kosten en uitzoekwerk met zich mee. Met een vergunning mag het platform in ons land actief blijven, maar ook uitbreiden in heel Europa.

‘Lendahand wil als eerste een echt pan-Europees crowdfunding-platform worden.’

Lendahand verkreeg in 2016 al een MiFID-vergunning. Daarmee stond het al onder toezicht van de AFM. Met de ECSP-vergunning kan het platform snel internationaal uitbreiden. Het laat nu al weten dat het als eerste een pan-Europees crowdfunding-platform wil worden.

Dichterbij doel financieringskloof dichten

“Met de nieuwe vergunning kunnen we meer investeerders aantrekken en investeringen in ontwikkelingslanden mobiliseren. Het brengt ons een stap dichterbij ons doel om er de financieringskloof te dichten en zodoende armoede te bestrijden”, vertelt Koen The, CEO van Lendahand.

Investeerders profiteren ook van de vergunning. Ze krijgen toegang tot meer investeringsmogelijkheden. Daarnaast moeten platforms meer informatie laten zien bij elk project, zoals de berekening van de rente, risico’s, betaalachterstanden en defaults.

‘We werken aan een functionaliteit om geld automatisch opnieuw te investeren.’

Bovendien kunnen platforms meer diensten aanbieden met de vergunning, zoals auto-invest en een secondary market. “We mogen nu ook een dienst aanbieden waarbij gelden automatisch opnieuw worden geïnvesteerd in vooraf geselecteerde projecten. Het is een functionaliteit waar we momenteel aan werken.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel. Ze schrijft nieuws- en achtergrondartikelen voor meerdere titels, zoals Crowdfundmarkt.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten