Collin Crowdfund: eerste halfjaar goed voor 75 miljoen euro

Collin Crowdfund: eerste halfjaar goed voor 75 miljoen euro

Collin Crowdfund heeft een goed eerste halfjaar achter de rug. Met dank aan 199 gefinancierde projecten heeft het platform het eerste halfjaar kunnen afsluiten met een totaal van 75 miljoen euro. Het tweede halfjaar denkt het mede dankzij de synergie van een extra zusteronderneming goed door te kunnen groeien.

Collin Crowdfund is in Nederland al jaren toonaangevend op het gebied van zakelijke crowdfunding-projecten en in 2023 is dat niet anders. Daar waar sommige andere platforms wat moeite hebben met het vinden van voldoende kapitaal, stoomt Collin nog altijd lekker door.

Het eerste halfjaar heeft het platform een mooie samenwerking met BOVAG opgezet. Zo’n 30 procent van de BOVAG-leden heeft plannen om te verduurzamen. Om investeringen voor verduurzaming laagdrempelig te maken, werkt de brancheorganisatie samen met Collin Crowdfund. Met de Groenfinanciering kunnen BOVAG-leden tot 75.000 euro lenen.

Deadline nieuwe wetgeving geen probleem

Ook de nieuwe crowdfunding-regels staan verdere groei niet in de weg, geeft Jeroen ter Huurne, algemeen directeur van Collin Crowdfund, aan. “We zijn hiervan op de hoogte, maar los van de voordelen die het heeft voor het verder professionaliseren van de markt, brengt het voor ons ook extra kosten met zich mee. We hebben er daarom de tijd voor genomen, maar voor de deadline voldoen we volledig aan die nieuwe wetgeving.”

Met een nieuwe zusteronderneming gaat Collin werken met investeerders die meer dan €100K per keer investeren.

Eén van de nieuwe regels is een maximum op projecten van 5 miljoen. Dat is een verdubbeling van wat platforms met ontheffing van de AFM mogen aanbieden, maar Collin ziet voldoende ambitieuze projecten waarvoor deze bovengrens toch nog altijd beperkend werkt. “Daarvoor richten we nu, samen met enkele ervaren financieringsexperts, een zusteronderneming op waar we gaan werken met investeerders die minimaal 100.000 euro per keer investeren.”

Nieuwe onderneming voor private financieringen

Particuliere investeerders die per investering boven de 100K investeren ziet de toezichthouder als professionele investeerders en daarvoor gelden de beperkingen niet. Hierdoor ziet Collin kansen om ook projecten op te pakken die normaal niet binnen de crowdfunding-systematiek passen. Denk aan het privaat financieren van projecten of één op één-financieringen.

‘We zien dat ondernemers ons beter weten te vinden als we meer financieringsopties aanbieden.’

Het eerste halfjaar heeft de onderneming buiten het platform van Collin om hiermee al voor 60 miljoen euro aan projecten kunnen financieren. Daarbij denkt Ter Huurne niet dat het elkaar hoeft te bijten. “We zien juist dat ondernemers ons beter weten te vinden als we meer financieringsopties kunnen aanbieden. Het versterkt elkaar juist.”

‘Samen dit jaar goed voor 300 miljoen’

Met Collin heeft Ter Huurne de ambitie om dit jaar af te sluiten met zo’n 200 miljoen euro, waardoor in het tweede halfjaar dus weer een flinke versnelling wordt ingezet. Met de private financieringen van de nieuwe zusteronderneming verwacht hij er nog eens zo’n honderd miljoen bovenop te kunnen realiseren.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel. Ze schrijft nieuws- en achtergrondartikelen voor meerdere titels, zoals Crowdfundmarkt.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten