Deadline ECSP-vergunning nadert

Deadline ECSP-vergunning nadert

De deadline voor het ontvangen van de nieuwe Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning komt nu erg dichtbij. Vanaf vrijdag moeten platforms in Europa deze vergunning hebben om diensten te blijven leveren. Al heel wat Nederlandse platforms is het gelukt om dit op tijd te regelen. Toch missen er nog wat grote partijen.

Crowdfunding-platforms in Europa zijn de afgelopen anderhalf jaar druk bezig geweest om de nieuwe vergunning te krijgen. Deze week werd bekend dat het platform October de ECSP-vergunning heeft, waardoor het ook in Nederland actief kan blijven. Ook Samen In Geld en Duurzaaminvesteren.nl kregen deze week de vergunning.

Crowdrealestate verwacht vergunning in januari

Het Nederlandse platform Crowdrealestate liet ook weten dat het de ECSP-vergunning heeft aangevraagd. Het verwacht de vergunning uiterlijk januari te krijgen, wat betekent dat gebruikers tot en met 9 november kunnen investeren in de nog beschikbare projecten. Na 10 november mag het platform voorlopig geen nieuwe projecten meer publiceren.

Platforms met vergunning

Daarnaast zijn er al veel platforms in ons land die de vergunning gekregen hebben. Lendahand was het eerste Nederlandse platform die de vergunning kreeg. Als snel volgden Oneplanetcrowd, NLInvesteert, Kapitaal op Maat, ZIB Crowdfunding en Horeca Crowdfunding. In april kreeg ook Geldvoorelkaar de ECSP-vergunning.

‘Collin Crowdfund heeft nog geen ECSP-vergunning.’

Ook Wefunder, PlusPlus, NPEX en Broccoli zijn andere Nederlandse platforms met de nieuwe vergunning. Matching Capital gaf in september al aan dat het afziet van de vergunning en transformeert naar Capital Gain, waarmee het zich nu volledig richt op investeerders die een ton of meer per keer kunnen investeren. Daarbij geldt er geen vergunningplicht. Opvallend genoeg mist er nog een grote naam in de lijst: Collin Crowdfund. Van dit platform is tot nu toe niet bekend dat het voldoet aan de eisen voor de vergunning.

Opereren onder vergunning Kapitaal op Maat

Het aanvragen van de vergunning verloopt niet altijd zonder problemen, zo liet Max Crowdfund in september weten dat de AFM de licentieaanvraag ging afwijzen. Het platform overweegt nu een fusie met Kapitaal op Maat. Als die wordt goedgekeurd, kan het opereren onder de vergunning van Kapitaal op Maat. Capital Circle is volledig overgenomen door Kapitaal op Maat en gebruikt die vergunning al.

Update 9 november: Collin Crowdfund heeft in een reactie laten weten dat het gestart is met de migratie naar een betaaldienstverlener. Daarna voldoet het aan alle voorwaarden voor de vergunning. Naar verwachting kan het platform vanaf maandag 13 november weer nieuwe projecten publiceren onder een ECSP-vergunning. Gebruikers mogen nu alvast een investeerderstoets afleggen, zodat ze maandag meteen kunnen investeren.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel. Ze schrijft nieuws- en achtergrondartikelen voor meerdere titels, zoals Crowdfundmarkt.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten